foto: LETA
RSU pārstāvis: valkājot vienu un to pašu respiratoru vairākas dienas, tur var sākt augt viss, kas var vispār izaugt
2022. gada 26. janvāris, 11:09

RSU pārstāvis: valkājot vienu un to pašu respiratoru vairākas dienas, tur var sākt augt viss, kas var vispār izaugt

Jauns.lv

Lai efektīvāk ierobežotu Covid-19 omikrona paveida aizvien pieaugošo izplatību, no 25. janvāra, vietās, kur nepieciešams lietot sejas maskas, atļauts lietot tikai medicīniskās maskas vai respiratorus bez vārsta. Kā novēroja ReTV, iedzīvotājiem nav pa kabatai maskas mainīt tā, kā to nosaka noteikumi. Tā vietā viena un tā pati medicīniskā maska vai respirators tiek valkāti nedēļām ilgi. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ReTV uzrunātā Bauskas iedzīvotājā Lidija atklāj, ka medicīnisko masku lietojusi jau pirms jaunajiem noteikumiem un to mainot nedēļā četras reizes. 

Trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji pašvaldību sociālajos dienestos var saņemt 50 valsts apmaksātās medicīniskās maskas. Lidija ir starp tiem, kam tagad pienākas valsts apmaksātās sejas maskas. Kundze teic, ka lietošot tās atbilstoši.

Tikmēr tiem, kuri neatbilst trūcīgā vai maznodrošinātā statusam, arī turpmāk būs pašiem jāiegādājas medicīniskās maskas vai respiratori. Kā liecina novērotais un iedzīvotāju teiktais, jaunās prasības biežāk gan tikšot izpildītas tikai formāli.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš skaidro, ka ilgstoša vienreiz lietojamo masku vai respiratoru valkāšana nenodrošinot aizsardzību ne sev, ne citiem. “Par respiratoriem es teiktu, ja tas ir lietots vienu, divas vai trīs dienas, tad noteikti vienalga ir labāks par auduma masku, bet, ja trīs nedēļas, tad laikam ne no viena, ne otra nav nekādas jēgas. Ja mēs šim respiratoram katru dienu elpojam siltu, mitru gaisu, tad tajā vienā, divās vai trīs dienās sāk augt viss, kas vien var izaugt.”.

Starp uzlikšanas reizēm respiratoru nedrīkstot glabāt polietilēna maisiņā, kas esot vislabākā barotne mikroorganismiem. Savukārt medicīnisko masku atkārtota lietošana neesot pieļaujama.