foto: Pexels
Pēc acīm ir iespējams noteikt cilvēka patieso bioloģisko vecumu, secināts pētījumā
Esi vesels
2022. gada 19. janvāris, 15:45

Pēc acīm ir iespējams noteikt cilvēka patieso bioloģisko vecumu, secināts pētījumā

Jauns.lv

Jauns pētījums, kas, pēc pētnieku domām, ir pirmais šāda veida pētījums, liecina, ka pēc cilvēka acs tīklenes var noteikt mūsu ķermeņa patieso bioloģisko vecumu. Tāpat tieši acis nereti signalizē, ja organismā kaut kas nav kārtībā, vēsta CNN.

Lielbritānijā veiktā ilgtermiņa pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā 500 000 cilvēku vecumā no 40 līdz 69 gadiem, pētnieki atklājuši, ka pastāv atšķirība starp “tīklenes vecumu”, kas tika novērtēts pēc acs veselības stāvokļa un cilvēka faktisko vecumu. 

Secināts, ka pastāv pat trīs līdz desmit gadu liela atšķirība starp faktisko vecumu un bioloģisko vecumu, kas mērīts pēc acs tīklenes. “Izmantojot konkrētu algoritmu, dators ar lielu precizitāti spēja noteikt pacienta vecumu, izmantojot vien tīklenes fotoattēlu,” sacīja pētījumā iesaistītais Amerikas Oftalmoloģijas akadēmijas klīniskais pārstāvis un oftalmoloģijas profesors doktors Sanirs Gargs. 

“Pētījuma unikalitāte slēpjas tajā, ka atšķirību starp cilvēka reālo vecumu un datora noteikto bioloģisko vecumu, var izmantot, prognozējot mirstību. Esam atklājuši, ka tīklenes vecums ir mirstības riska prognozētājs, tas var būt klīniski nozīmīgs novecošanās biomarķieris,” uzsver profesors Gargs.

“Šis pētījums pierāda, ka vienkāršas, neinvazīvas acs pārbaudes var palīdzēt mums izglītot pacientus par viņu vispārējo veselības stāvokli, uzlabojot ne tikai viņu acu veselību, bet arī vispārējo veselību," sacīja Gargs.

Ko par tavu veselību pastāsta acis

  • Sausas acis var liecināt par reimatoīdo artrītu,
  • Augsts holesterīna līmenis var izraisīt baltu, pelēku vai zilu gredzenu veidošanos ap krāsaino acs daļu, ko sauc par varavīksneni,
  • Zelta gredzens, kas riņķo ap varavīksneni, ir galvenā Vilsona slimības pazīme, kas ir reta ģenētiska slimība, kas izraisa vara uzkrāšanos smadzenēs, aknās un citos orgānos, 
  • Asinsvadu bojājumi acs aizmugurē, ko sauc par tīkleni, var būt agrīnas diabēta, augsta asinsspiediena, koronāro artēriju slimības, pat vēža, kā arī glaukomas un ar vecumu saistītas nervu bojājuma pazīme

Tēmas