foto: AP/Scanpix
Kas notiks pēc omikrona? Pētnieki izsaka versijas, vai Covid-19 “ēra” vispār kādreiz beigsies
2022. gada 18. janvāris, 10:42

Kas notiks pēc omikrona? Pētnieki izsaka versijas, vai Covid-19 “ēra” vispār kādreiz beigsies

Jauns.lv

Visa pasaule meklē atbildi uz jautājumu – “Kad beigsies pandēmija un varēsim atgriezties savās “vecajās” dzīvēs?”. Covid-19 jaunais omikrona paveids viesis cerības staru, ka šis varētu būt pēdējais pandēmijas vilnis, taču zinātnieki nav vienisprātis – vai Covid-19 “ēra” vispār kādreiz beigsies, vai cilvēcei ar šo slimību būs jāsadzīvo tāpat kā ar HIV, tuberkulozi, malāriju, masalām un citām kaitēm, kas mūsu pasaulē cirkulē visu laiku? 

Liverpūles universitātes infekciju slimību un globālās veselības vadītājs, profesors Džulians Hišoks pieļauj, ka jau šogad dzīve atgriezīsies pirms pandēmijas stāvoklī. “Tas, kas mainās, ir mūsu imunitāte. Koronavīruss pirmo reizi parādījās pirms diviem gadiem Uhaņā, Ķīnā. Mēs bijām neaizsargāti, jo tas bija pilnīgi jauns vīruss, ar kādu mūsu imūnsistēma iepriekš nebija saskārusies, mums nebija nedz medikamentu, nedz vakcīnu, kas palīdzētu. Rezultātā vīruss izplatījās, kā ugunsgrēks, taču šis “ugunsgrēks” nevar degt mūžīgi tik lielā intensitātē. Es redzu tikai divas iespējas – vai nu tas izzudīs pavisam, vai paliks ar mums mūžīgi, pievienojoties endēmisko slimību pulkam, kā HIV, masalas, tuberkuloze, malārija u.c.”.

Londonas Sentdžordža universitātes virusoloģe Elizabete Gropelli ir optimistiska: “Drīz mēs nonāksim situācijā, kad vīruss cirkulēs, mēs parūpēsimies par riska grupām, bet parastam vidusmēra cilvēkam Covid-19 vairs nekaitēs.”. Virusoloģe uzskata, ka slimība kļūs endēmiska – tā pastāvēs, taču būs paredzama un cilvēkiem vairs nebūs jāierobežo sava dzīve. 

Vienīgais nezināmais Covid-19 sakarā joprojām ir vīrusa spēja nemitīgi mainīties. “Pašlaik redzam, ka vīruss paliek arvien “maigāks”. “Atombumba” mūsu cerībām par pandēmijas beigām varētu būt vienīgi jauns, īpaši lipīgs Covid-19 celms, kas izraisītu ļoti smagu slimības gaitu,” uzskata virusoloģe. 

Cik slikti varētu būt?

Šis ir galvenais jautājums, taču svarīgi ir atcerēties, ka “endēmisks” nenozīmē “viegls”. “Mums ir dažas “slepkavnieciskas” slimības, kuras uzskatām par endēmiskām.

Piemēram, bakas bija endēmiskas tūkstošiem gadu un nogalināja trešdaļu inficēto. Malārija ir endēmiska un izraisa ap 600 000 nāves gadījumu gadā,” teic Gropelli. 

Labā ziņa – Covid-19 jaunais omikrona variants ir kļuvis “maigāks” un mūsu imūnsistēma ar slimību jau ir diezgan labi pazīstama. 

Profesors Džulians Hišoks uzsver – tam vajadzētu nozīmēt to, ka vairums cilvēku ar Covid-19 nākotnē tiks galā viegli. “Tas varētu būt nedaudz tekošs deguns un galvassāpes,” teic profesors. “Protams, mēs paredzam, ka būs cilvēki, kuri arī nākotnē mirs no Covid-19, bet tie galvenokārt būs cilvēki gados ar blakussaslimšanām. 

“Ja sabiedrība gaidīs, kad šis koronavīruss vairs nespēs nonāvēt pilnīgi nevienu cilvēku šajā pasaulē, mēs dzīvosim ierobežojumu ēnā vēl gadiem ilgi,” uzsver Hišoks. 

“Sliktā gripas sezonā Lielbritānijā nomirst līdz 300 cilvēkiem, un neviens nevalkā sejas masku un neievēro distanci. Mēs sagaidām, ka jau tuvā nākotnē mums vairs nebūs jāsamierinās ar masu pulcēšanās ierobežojumiem un Covid masveida testēšana ik dienas būs pagātne. Mums ir jāpieņem, ka gripas sezona turpmāk būs arī koronavīrusa sezona, un gandrīz droši varu apgalvot, ka revakcinācija vismaz riska grupām būs vajadzīga ik gadu,” nobeigumā piebilst profesors.