foto: scanpix
Viena, divas, trīs potes, vai neviena – Ņujorkas ārsts stāsta, kā vakcinācijas statuss maina Covid simptomus
2022. gada 14. janvāris, 12:03

Viena, divas, trīs potes, vai neviena – Ņujorkas ārsts stāsta, kā vakcinācijas statuss maina Covid simptomus

Jauns.lv

Ņujorkas Neatliekamās medicīnas palīdzības nodaļas ārsts Kreigs Spensers pastāsta, kādi Covid-19 simptomi parasti tiek novēroti viņa pacientiem, atkarībā no tā, kuras un cik daudz vakcīnas viņi saņēmuši. Nav pārsteigums, ka nevakcinētajiem pacientiem klājas vissliktāk, vēsta “The Independent”. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Esmu redzējis daudz Covid-19 pacientus ātrās palīdzības dienestā. Tā kā pēdējās nedēļās inficēto skaits būtiski pieaug, daudziem rodas jautājums, vai vakcinācijai vispār ir jēga. Tāpat daudzi jautā, vai divas vakcinācijas devas vispār dod kaut kādus ieguvumus,” stāsta Kreigs Spensers.

Īsā atbilde ir – jā. “Katram Covid-19 pacientam, ko esmu redzējis ar trešo vakcīnas devu, bijuši viegli simptomi. Ar “viegli”, es domāju iekaisušu kaklu, nelielu nogurumu un muskuļu sāpes, bet bez apgrūtinātas elpošanas, bez elpas trūkuma,” teic Spensers. 

Tā kā omikrona variants strauji izplatās visā pasaulē, veselības eksperti atklāj, ka lielākajai daļai pacientu, kas nonāk slimnīcā pat kāda cita iemesla dēļ, Covid-19 tests izrādās pozitīvs. Ņemot vērā tik daudz Covid-19 gadījumu, tostarp vieglus un asimptomātiskus, Kreigs Spensers pamanījis dažas iezīmes attiecībā uz simptomiem un vakcinācijas statusu. 

“Tāpat arī lielākajai daļai pacientu, kuriem bijušas divas Pfizer, vai Moderna devas, simptomi joprojām izpaudās diezgan viegli. Divu devu saņēmēji nedaudz vairāk klepo, nogurums ir nedaudz lielāks, taču kopumā stāvoklis ir ļoti līdzīgs tiem, kas saņēmuši trīs devas,” stāsta Spensers. 

Ārsts novērojis, ka pacientiem ar vienu Janssen vakcīnas devu simptomi izpaužas daudz smagāk. “Pamatīgs drudzis, klepus un elpošanas problēmas. Taču nevienam no maniem pacientiem ar vienu Janssen devu pagaidām nav bijusi nepieciešamība pēc elpošanas atbalsta pievienošanas.”. Ārsts mudinājis ikvienu, kurš saņēmis tikai vienu Janssen vakcīnas devu, saņemt revakcināciju ar Pfizer, vai Moderna nekavējoties. 

Bez pārsteigumiem vissliktāk klājas nevakcinētajiem Covid-19 pacientiem. “Gandrīz katrs pacients, kuram bijis ievērojams elpas trūkums un krities skābekļa līmenis asinīs, ir bijis nevakcinēts. 

Dakteris Spensers atzīmē, ka šie ir tikai viņa personīgie novērojumi, kas nav balstīti zinātniskos pētījumos, taču viņa secinājumi lielā mērā atbilst statistikas datiem. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās