foto: Shutterstock
Efektīva terapijas forma, kurai nepieciešams vien papīrs
2022. gada 14. janvāris, 09:19

Efektīva terapijas forma, kurai nepieciešams vien papīrs

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Origami – japāņu papīra locīšanas māksla – mūsdienās ir ne vien atzīts mākslas veids un hobijs, bet arī efektīva radošās terapijas forma. Iesaistot abas smadzeņu puslodes, origami sniedz daudz ieguvumu veselībai – sākot ar motoro prasmju attīstīšanu un beidzot ar apzinātības praksi un trauksmes samazināšanu.

To izmanto gan līgavas pušķos un Ziemassvētku rotājumos, gan iepakojuma un arhitektūras dizainā. Apmēram pirms 15 gadiem, lietojot origami principu, zinātnieki radīja jaunu sirds stenta tipu – origami stentus, kas veidoti nevis no metāla sietiņa, bet no izlocītas folijas. Taču visplašāk papīra locīšana ir zināma kā vaļasprieks, un līdzīgi daudziem vaļaspriekiem, arī origami dabiski ir izaudzis līdz efektīvam radošās terapijas veidam.

Japāņu smalkā māksla

Daudzi būs dzirdējuši japāņu leģendu par tūkstoš dzērvēm, kas cilvēkam jāsaloka no papīra, lai piepildītos kāda viņa vēlēšanās. Šī leģenda ir ļoti sena un saistīta ar japāņu reliģiju, kur Japānas dzērve līdzās pūķim un bruņurupucim ir viens no svētākajiem dzīvniekiem, – tā uz saviem spārniem paceļ mirušo dvēseles uz paradīzi. Tā ir arī miera simbols. Papīra dzērve (orizuru), šķiet, ir vispopulārākā origami figūra un izsenis izmantota reliģiskajos rituālos. Rakstu avotos minēts, ka 17. gadsimtā papīra tauriņi bija tradicionāls rotājums japāņu kāzās, bet dāvanām, līdzīgi kā mūsdienās apsveikuma kartītes, japāņi pievienoja noši – laba vēlējumu locīta papīra formā.

Tā kā japāņi uzskatīja, ka dzērve dzīvo 1000 gadus, radās tradīcija izlocīt tūkstoš dzērves jeb senbazuru, kuras savēra uz pavedieniem – parasti uz 25 pavedieniem pa 40 dzērvēm uz katra – un pakarināja tempļos, atstājot dabas stihiju varā, līdzīgi kā Tibetā un Indijā izkarina krāsainos lūgšanu karogus.

Mūsdienās Japānā origami parasti ir iekļauts kā mācību priekšmets pamatskolas skolēnu izglītībā, lai palīdzētu attīstīt viņiem pacietību, telpisko izjūtu, atmiņu, koncentrēšanās spējas un citas prasmes. Savukārt Japānas kosmosa aģentūra JAXA izmantoja tūkstoš papīra dzērvju salocīšanu kā vienu no pārbaudes uzdevumiem kandidātiem, kas pretendēja kļūt par astronautiem.

Iesaista abas smadzeņu puslodes

Papīra locīšanas laikā, cenšoties izveidot noteiktu figūru vai modeli, tiek nodarbinātas abas smadzeņu puslodes – gan labā puslode, kas atbild par radošumu, gan kreisā, kas saistīta ar loģiku. Šāda visu smadzeņu darbības stimulēšana lielā mērā uzlabo prātu un domāšanas spējas, kā arī dažādas prasmes. Origami palīdz attīstīt acs un rokas koordināciju, sīko motoriku, uzmanību pret detaļām un koncentrēšanos, secības spējas, apstrādes spējas, matemātisko domāšanu, ģeometrijas izpratni, problēmu risināšanas prasmi, plānošanu, atmiņu, pacietību un radošumu.

Ne velti japāņi origami ieviesuši kā mācību priekšmetu – bērni ir vieni no lielākajiem ieguvējiem, veltījot laiku šai nodarbei. Turklāt daudzi pētījumi liecina, ka papīra locīšana palīdz attīstīties jau pirmsskolas vecuma bērniem.

Taču bez vispārējās attīstības origami var palīdzēt arī kā terapija bērniem atsevišķu problēmu gadījumā, piemēram, ja ir mācīšanās grūtības, uzmanības deficīta sindroms, impulsivitāte, nepaklausība.

Nesen Irānas zinātnieki veica pētījumu par origami terapijas ietekmi uz bērnudārza vecuma zēniem, kuriem bija konstatēts uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms (UDHS), kas izpaudās nepaklausībā, impulsivitātē, agresivitātē un citos uzvedības traucējumos. Šiem zēniem lūdza ik nedēļu trijās nodarbībās izgatavot 16 origami modeļus. Pētījuma beigās zinātnieki atklāja, ka origami palīdzēja bērniem nomainīt nepastāvīgo, agresīvo un impulsīvo uzvedību pret koncentrētāku un mierīgāku izturēšanos. “Rezultāti parādīja, ka mākslas terapijai, izmantojot origami metodi, ir ļoti liela nozīme hiperaktivitātes, impulsivitātes, nepaklausības un uzvedības traucējumu samazināšanā nozīmīgā līmenī.” 

Ceļ pašvērtējumu

Atšķirībā no vairuma citu mākslas veidu, kas prasa no cilvēka noteiktas mākslinieciskās dotības, origami var gatavot ikviens jebkurā laikā, vienkārši sekojot instrukcijas norādēm. Tādējādi pat cilvēki, kas iepriekš sevi uzskatījuši par galīgiem neprašām mākslā, izlokot papīra figūru, var baudīt sasnieguma izjūtu un lepnumu par savām spējām. Šajā aspektā origami sniedz īpašu ieguvumu bērniem, kas cīnās ar mācīšanās traucējumiem.

Bērns ar mācīšanās grūtībām bieži nonāk apburtā lokā, ko veido divu kategoriju trūkumi – klīniskie un emocionālie –, un abi ir cieši saistīti. Ja klīniskās prasmes (skaņu apstrāde, sīkā un lielā motorika vai redzes atmiņa) ir traucētas, lasīšana, rakstīšana vai zīmēšana tiek aizkavēta. Bērns var izjust emocionālu vilšanos, kas rada problēmas ar paštēlu un pašapziņu, un līdz ar to vairs nepūlēties nākotnē.

Terapeiti atklājuši, ka origami, pareizi ar to nodarbojoties, var kļūt par neparasti efektīvu mācīšanas līdzekli bērniem ar šādiem traucējumiem. Galvenais ieguvums – origami iemāca bērniem, ka kļūdas var izlabot. Nepareizi salocīts papīrs nekļūst par pastāvīgas neveiksmes simbolu – to var vienkārši atlocīt, nogludināt un salocīt atkal. Papīra figūras izveidošana sniedz lielu sasnieguma izjūtu, ceļ pašapziņu un paštēlu savu vienaudžu vidū, kas ir jo īpaši svarīgi bērniem pirmspusaudža vecumā (līdz 13 gadiem), kad vienaudžu viedoklis nozīmē visu. Šajā gadījumā var pat iegūt zināmu pārākumu pār vienaudžiem, kuri nemāk origami un var vēlēties to iemācīties no šā bērna.

Viena no raksturīgākajām iezīmēm bērniem ar mācīšanās traucējumiem ir nespēja sagaidīt gandarījumu. Ļoti bieži viņi kļūst neapmierināti jau projekta sākumā un paliek tādi līdz tā pabeigšanai. Jo ātrāk šādi bērni redz rezultātus, jo viņiem labāk. Izmantojot origami, bērns bauda rezultātus gandrīz uzreiz, un gatavais modelis vienmēr ir veiksmīgs. Nemaz nerunājot par to, ka papīra locīšana ir praktiska darbība, kurā iesaistītas daudzas maņas un spējas, kas bērniem ar mācīšanās traucējumiem ir ļoti labs treniņš.

Ar bērnu veselības uzlabošanu origami ieguvumi neaprobežojas. Pateicoties savai unikālajai dabai, šī nodarbe ir ļoti labvēlīga arī, piemēram, vecākiem ļaudīm, insulta slimniekiem, kā arī tiem, kas atlabst pēc traumas.

Veicina relaksāciju

Jebkura terapijas veida galvenā daļa ir relaksācija. Vieniem izdodas viegli atbrīvoties no dzīves rūpēm un stresa, bet citiem tā ir īsta problēma. Vieglākos gadījumos cilvēki meklē kādu vienkāršu paņēmienu, kas palīdzētu atraut domas no satraucošiem notikumiem, samilzušām problēmām, sarežģītiem jautājumiem, lai uz brīdi atslābinātos un atgūtu enerģiju.

Piemēram, vēl nesen globālu popularitāti iekaroja krāsojamās grāmatas pieaugušajiem – arī radošās terapijas paveids, kas neprasa no cilvēka ne lielus līdzekļus, ne īpašas dotības. Tagad ir vērojamas pazīmes, ka par šādu mantru vai nākamo atpūšanās modi “dzen manierē”, lai justos vieglāk un bez stresa, varētu kļūt origami. Papīra locīšana jau tiek dēvēta par vislabāko piecu minūšu relaksācijas veidu pasaulē.

Papīra locīšana tiešām spēj uzburt līdzsvara un miera izjūtu jau dažu minūšu laikā, pateicoties tam, ka novirza cilvēka uzmanību no problēmām un palīdz koncentrēties uz esošo mirkli. Stress tiek “ielocīts” papīrā ar katru locījuma vietu, un pakāpeniski cilvēku pārņem aizvien lielāka sakārtotības izjūta, kamēr iepriekš šķita, ka pasaule ir viens haoss. Turklāt daudzas no papīra figūrām darbojas kā stresa noņēmēji, piemēram, papīra vardīte, kuru var salocīt piecās minūtēs un ar kuru pēc tam var spēlēties ilgu laiku – uzspiežot aizmugurē, varde lec uz priekšu.

Origami spēj palīdzēt pat smagas depresijas slimniekiem. Par spīti tam, ka trūkst zinātnisku pētījumu un pierādījumu, daudzi terapeiti izmanto šo metodi, lai atvieglotu depresijas pacientu stāvokli.

Internetā ir ne mazums blogu, kuros depresijas slimnieki dalās pieredzē par papīra locīšanas brīnumaino dziedēšanas spēju. Nesen video par savu gadījumu publicēja Vankūverā (Kanādā) dzīvojošais mākslinieks Džozefs Vu (Joseph Wu). Sācis nodarboties ar papīra locīšanu, lai uzveiktu depresiju un UDHS, viņš kļuva par vienu retajiem origami māksliniekiem, kurš ar saviem veidojumiem nopelna iztiku. Vu sērija “Depresija ir…” demonstrē 12 papīra figūras, kas veltītas dažādiem aspektiem un izjūtām vai ir saistītas ar depresijas lēkmēm. “Cīnoties ar tādām lietām kā depresija, kaut kas, kas aizved no tās prom, noteikti ir noderīgs,” viņš saka.

“Es ticu, ka origami nes miera vēsti ikvienam pasaulē. Jo, kad mēs lietojam savas rokas efektīvi, mūsu sirds ir vismierīgākā,” savulaik teica origami lielmeistars Akira Josidzava.