foto: AFP/Scanpix
Tas ir kā spēlēties ar dinamītu: 5 iemesli, kāpēc nevajadzētu apzināti “saķert” omikronu
Esi vesels
2022. gada 11. janvāris, 13:10

Tas ir kā spēlēties ar dinamītu: 5 iemesli, kāpēc nevajadzētu apzināti “saķert” omikronu

Jauns.lv

Filadelfijas Bērnu slimnīcas Vakcīnu izglītības centra direktors, doktors Pauls Ofits paudis bažas par sabiedrībā izskanējušo ideju apzināti inficēties ar Covid-19 omikrona paveidu, lai iegūtu dabīgo imunitāti, jo vīruss traktēts kā viegls. 

“Ideja sākusi plaši izplatīties ASV, un tā nāk no dažādiem cilvēkiem, gan vakcinētiem, gan nevakcinētiem. Cilvēkam būtu jābūt pilnīgi trakam, lai apzināti inficētos ar omikorna paveidu, tas ir kā spēlēties ar dinamītu,” CNN stāsta Pauls Ofits.

Viņš nosauc piecus pietiekami svarīgus iemeslus, kāpēc šādu ideju izmest no galvas:

1. Tā nav “tikai saaukstēšanās”

Ar omikronu inficētajiem bieži tiek novērots spēcīgs drudzis, ķermeņa sāpes, limfmezglu pietūkums, izteiktas sāpes kaklā, padarot cilvēku darba nespējīgu vairākas dienas. Turklāt šādi simptomi tiek novēroti pie vidējas slimības gaitas. “Cilvēki runā par omikronu tā, it kā tās būtu tikai parastas iesnas, bet der atcerēties, ka tā ir dzīvībai bīstama infekcijas slimība. Smagi var saslimt arī cilvēki bez blakus saslimšanām. Šobrīd man ir 65 gadus vecs, 3 reizes vakcinēts pacients, kurš slimnīcā atrodas ļoti kritiskā stāvoklī, un viņam nav blakus saslimšanu,” piebilst ārsts. 

2. Jūs varat dabūt “garo Covid”

Par “garo Covid” dēvēto fenomenu raksturo tādi simptomi, kā elpas trūkums, milzīgs nogurums, reibonis, caureja, miega traucējumi, sāpes muskuļos un vēderā. Smagas un ilgstošas formas Covids var kaitēt plaušām, sirdij un nierēm, kā arī garīgajai veselībai, atstājot sekas uz visu mūžu.

3. Jūs varat izplatīt slimību bērniem

Teju visā pasaulē tiek novērots, ka ar Covid-19 omikrona paveidu masveidā inficējas tieši bērni. Pirmajā janvāra nedēļā ASV ziņots par vairāk nekā 580 000 gadījumu, kad Covid-19 konstatēts bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem. Covid-19 infekcija pandēmijas laikā bērniem līdz šim noritējusi viegli, taču ļoti lipīgā omikrona varianta izraisīto gadījumu skaits rekordlielā skaitā nonāk slimnīcās.

Lai gan sākotnējie pētījumi liecina, ka omikrona paveids izraisa mazāk smagu slimības gaitu, nekā delta variants, tas ir daudzkārt lipīgāks. Tas savukārt nozīmē, ka ar infekciju sastapsies arī liels daudzums bērnu. “Problēma ir tā, ka pat, ja procentuālais hospitalizācijas risks ir zemāks, ar tik daudz saslimušiem bērniem un pieaugušajiem, kas tiek hospitalizēti ļoti īsā laika periodā, veselības aprūpes sistēma noteikti piedzīvos pārslodzi,” sacījis Teksasas Bērnu slimnīcas galvenais patologs Džims Versalovičs.

4. Jūs pārslogosiet medicīnas sistēmu

“Apzināti “noķerot” jebkuru Covid-19 paveidu, jūs turpināsiet pandēmiju un uzliksiet milzu slogu jau tā pārslogotajai veselības sistēmai,” pauda ārsts. Nedēļas nogalē gandrīz ceturtā daļa no vairāk nekā 5000 slimnīcām ASV ziņoja par kritisku personāla trūkumu. Turklāt paredzams, ka darbinieku trūkums pieaugs vēl vairāk, jo arvien vairāk veselības darbinieku inficējas, vai ir spiesti doties karantīnā pēc saskarsmes ar Covid-19. Plānveida operācijas tiek samazinātas un veselības aprūpes amatpersonas bažījas, ka valsts veselības sistēma nespēs paveikt savu darbu.

5. Nejoko ar māti dabu

“Vai jebkad ideja speciāli saslimt ar kādu slimību, ir bijusi laba?,” vaicā Pauls Ofits. “Tie, kas ir sasnieguši noteiktu vecumu, varbūt atcerēsies, ka senāk vecāki rīkoja “vējbaku ballītes”, lai savus mazos bērnus pakļautu saslimšanai ar vējbakām, kas tika uzskatīta par vieglu infekcijas slimību, ja tā izslimota agrā bērnībā. Bet ticiet man, arī tā bija slikta ideja,” piebilst Ofits. Pirms vairākiem gadiem Pauls Ofits uzņēma izglītojošu filmu par vakcīnām, un video operators atklāja, ka viņa māsa bija reiz aizvedusi savu bērnu uz šādu “vējbaku ballīti”, traģiskākais ir tas, ka mazulis no infekcijas nomira. “Nekad nejokojiet ar māti dabu,” vēlreiz uzsvēra Ofits.