foto: scanpix
Zīdaiņi un pusaudži – slimnīca, kurā vairākums Covid-19 pacientu ir bērni; ārsti ASV bažījas par omikronu
2022. gada 4. janvāris, 11:05

Zīdaiņi un pusaudži – slimnīca, kurā vairākums Covid-19 pacientu ir bērni; ārsti ASV bažījas par omikronu

Jauns.lv

Amerikas Savienoto Valstu Teksasa štatā slimnīcas cīnās ar nepieredzētu Covid-19 inficēto bērnu pieaugumu. To, visticamāk, veicinājusi gan omikrona paveida izplatīšanās, gan pulcēšanās gada nogalē. Nedēļas laikā Teksasas slimnīcās ik dienu ievietoti vairāki simti bērnu, kas inficējušies ar Covid-19, un tas ir rekords šajā apgabalā, liecina ASV Slimību kontroles un profilakses centra dati. 

Bērnu slimnīcā ASV Teksasas štatā četrus mēnešus vecajam Greisenam Perijam ir apstiprināta Covid-19 infekcija, zīdainis cīnās par katru ieelpu. Mazulīša mammai ir grūti runāt par notiekošo. "Tas vienkārši ir ļoti biedējoši," viņa saka, neslēpjot asaras. Geivīlija Gofa nekad nebija iedomājusies, ka kāds no viņas trīs bērniem varētu saslimt tik smagi. "Viņiem pat iesnas parādījās ļoti reti. Patiešām, mani bērni neslimoja bieži." Taču tas mainījās, kad ar Covid-19 smagi saslima četrus mēnešus vecais Greisens. Tagad viņš ir hospitalizēts Teksasas lielākajā Bērnu slimnīcā, un vecāki baidās, ka varētu būt nepieciešams izmantot plaušu ventilatoru, ziņo CNN.

"Mēs patiešām strikti ievērojām noteiktos ierobežojumus. Nekur negājām, izņemot pārtikas veikalu, kad to patiešām vajadzēja, vai ārsta apmeklējumu," stāsta Geivīlija. Viņa gan atzīst, ka pati nav vakcinēta pret Covid-19, taču, redzot, kā pašas bērns cīnās ar infekciju, mainījusi savas domas par vakcīnu.

Tajā pašā slimnīcā 17 gadus vecā Heilija Mulanksa cīnās par dzīvību, pieslēgta pie plaušu ventilatora. Pusaudze nekad nav redzējusi savu 3 nedēļas veco mazuli, jo mēnesi atrodas medicīniski izraisītā komā. Viņai nav ne jausmas, ka meitiņa piedzimusi 10 nedēļas pirms noteiktā termiņa. Būdama 29. grūtniecības nedēļā, viņa saslima. Skābekļa līmenis asinīs bija tik zemā koncentrācijā, ka meitene nevarēja turpināt iznēsāt bērniņu, tāpēc, atrodoties medicīniski izraisītā komā, Heilijai tika veikts ķeizargrieziens. Arī Heilijas māte atzīst, ka meita nav bijusi vakcinēta pret Covid-19, galvenokārt tāpēc, ka baidījusies par vakcīnas iespējamo iespaidu uz mazuli, taču tagad viņa mudina vakcinēties ikvienu, kas to vēl nav izdarījis. 

Ārsti pauduši bažas, ka tuvāko nedēļu laikā slimnīcās varētu tikt ievietoti vēl simtiem bērnu. 

Teksasas Vakcīnu izstrādes centra līdzdirektors, doktors Pīters Hotezs pieļauj, ka situācija pasliktināsies, līdz omikrons kļūs par dominējošo variantu štatā. “Omikrons neapšaubāmi ir lipīguma “karalis”, diemžēl tas, ko mēs redzam, – ar to inficējas nepieredzēti daudz bērnu, kuri nonāk arī slimnīcās,” pauž Hotezs. 

Starp Covid-19 pacientiem, kas hospitalizēti Teksasas Bērnu slimnīcā, daudziem attīstījusies pneimonija, daļai nepieciešams arī elpošanas atbalsts. 

Lai gan sākotnējie pētījumi liecina, ka omikrona paveids izraisa mazāk smagu slimības gaitu, nekā delta variants, tas ir daudzkārt lipīgāks. Tas savukārt nozīmē, ka ar infekciju sastapsies arī liels daudzums bērnu. “Problēma ir tā, ka pat, ja procentuālais hospitalizācijas risks ir zemāks, ar tik daudz saslimušiem bērniem un pieaugušajiem, kas tiek hospitalizēti ļoti īsā laika periodā, veselības aprūpes sistēma noteikti piedzīvos pārslodzi,” sacījis Teksasas Bērnu slimnīcas galvenais patologs Džims Versalovičs. 

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.