foto: Pexels.com
Pēc ķeizargrieziena Lielbritānijā mirst divas grūtnieces; aizdomas, ka vainīgs ar vīrusu inficējies ķirurgs
Ilustratīvs foto
2021. gada 23. novembris, 07:01

Pēc ķeizargrieziena Lielbritānijā mirst divas grūtnieces; aizdomas, ka vainīgs ar vīrusu inficējies ķirurgs

Jauns.lv

Pēc diviem gadījumiem 2018. gadā, kad pēc slimnīcā veikta ķeizargrieziena Lielbritānijā ar nelielu laika atstarpi no herpes vīrusa mirušas divas grūtnieces, radušās aizdomas, ka sievietes ar vīrusu aplipinājis viens ķirurgs, raksta BBC.

Ķirurgs 2018. gadā veicis ķeizargriezienu abām sievietēm, kuras vēlāk mirušas.

Mirušo sieviešu ģimenes, kurām ticis paziņots, ka abi nāves gadījumi nav savstarpēji saistāmi, aicina sākt izmeklēšanu.

Austrumkentas slimnīcu trests norāda, ka nav spējis identificēt avotu, no kura abas grūtnieces inficējušās ar herpes vīrusu, bet ķirurgs par saslimšanu neesot ziņojis.

Kā norāda BBC, grūtnieču nāves gadījumi Apvienotajā Karalistē ir ārkārtīgi reti. Saskaņā ar oficiālajiem datiem Apvienotajā Karalistē no 2017. līdz 2019. gadam reģistrēts vairāk nekā 2,1 miljons dzemdību. Sešu nedēļu laikā pēc dzemdībām mirusi 191 māte.

Savukārt par nāves gadījumiem, ko izraisa HSV-1 – viens no diviem herpes simplex vīrusa celmiem – starp veseliem cilvēkiem gandrīz nav dzirdēts. Tā ir izplatīta infekcija, kas var izraisīt čūlas ap muti vai dzimumorgāniem.

Tomēr 2018. gada maijā un jūlijā no šī vīrusa izraisītas infekcijas nomira divas jaunas māmiņas.

Ārsti dod dažas stundas

Viena no mirušajām sievietēm bija 29 gadus vecā Kimberlija Samsone. Viņas grūtniecība noritēja gludi, un 2018. gada 3. maijā viņa devās uz slimnīcu Margatē.

Dzemdību laikā radušies sarežģījumi - mazulis iesprūdis, tāpēc pieņemts lēmums veikt ķeizargriezienu. 

Kimberlijas dēls piedzimis sveiks un vesels, bet sievietei bijis nepieciešams pārliet asinis, jo viņa operācijas laikā bija guvusi traumas. Pēc divām dienām viņa lūdza, lai viņu kopā ar mazuli izraksta no slimnīcas. Neskatoties uz neciešamām sāpēm un to, ka viņa tik tikko spējusi pastaigāt, Kimberlija kopā ar savu māti devusies prom no slimnīcas. 

Tomēr Kimberlijas stāvoklis mājās pasliktinājies.

"Viņa nespēja ieēst un pagulēt. Pat maigākais pieskāriens lika viņai agonijā kliegt," stāsta Kimberlijas māte Ivete.

Ģimenes ārsts ieteicis sievietei izsaukt ātro palīdzību. Kimberlija aizvesta uz slimnīcu, kur ārsti domājuši, ka viņa cieš no bakteriālas sepses - dzīvībai ļoti bīstama stāvokļa. Viņa nosūtīta atpakaļ uz dzemdību nodaļu, kur saņēmusi antibiotikas, tomēr viņas veselības stāvoklis tikai pasliktinājies.

Pēc tam sekojusi virkne medicīnisko manipulāciju, jo ārsti nav spējuši identificēt, ar ko Kimberlija inficējusies. Astoņas dienas pēc tam, kad viņa tika ievietota slimnīcā, konsultants mikrobiologs ieteicis izmēģināt pretvīrusu zāles Acikloviru, ko lieto herpes infekciju ārstēšanai.

Kimberlija tika pārvesta uz Karaļa Koledžas slimnīcu Londonā, kur viņai tika diagnosticēta katastrofāli ielaista herpes infekcija.

Ārsti Ivetei teikuši, ka viņas meitai dotas vien "dažas stundas vai dienas". 22. maijā Kimberlija nomira.

Nākamais nāves gadījums pēc nieka sešām nedēļām

Lai gan jau viens herpes vīrusa izraisīts nāves gadījums ir pietiekoši reta parādība, pēc nieka sešām nedēļām līdzīgos apstākļos mirusi cita jaunā māmiņa - 32 gadus vecā Samanta Mulkahī.

Samanta bija stāvoklī ar savu pirmo bērnu, un dzemdības sākušās četras nedēļas pirms noteiktā termiņa.

2018. gada jūlijā Samanta devusies uz slimnīcu Ešfordā. To pārvalda tas pats trests, kas slimnīcu, kurā pirms pāris mēnešiem piedzima Kimberlijas Samsones mazulis.

Pēc 17 stundu ilgām kontrakcijām un mocībām Samanta bija pārgurusi un cieta sāpes. Pēc dažiem uztraukumu raisošiem asins analīžu rezultātiem tika pieņemts lēmums veikt ķeizargriezienu.

Samantas meitiņa piedzimusi vesela, taču, tā kā ārsti bija nobažījušies par preeklampsijas pazīmēm, viņi nolēma Samantu vēl paturēt slimnīcā novērošanai.

Pēc trim dienām Samantas stāvoklis sāka pasliktināties, neskatoties uz to, ka preeklampsijas pazīmju vairs nebija. Viņai uzpampa vēders, paaugstinājās temperatūra un asinsspiediens.

Tāpat kā Kimberlijas gadījumā, arī šoreiz ārsti domājuši, ka Samanta cieš no bakteriālas sepses. Viņai tika dotas arī antibiotikas, taču tās nelīdzēja. Samantas stāvoklim strauji pasliktinoties, orgāni pārstājuši darboties. Viņa nogādāta reanimācijā, kur pavadījusi četras dienas.

Ārsti izsaukuši palīdzību no slimnīcas Londonā, un ķirurgi nolēmuši operēt. "Viņi mums teica, ka diemžēl nevar viņu glābt," stāsta Samantas māte Nikola. "Ka viņa bija aizgājusi. Mirusi."

Pēcnāves izmeklēšanā atklājās, ka Samanta mirusi no vairāku orgānu mazspējas pēc "izplatītas 1. tipa herpes simplex infekcijas". 

Izmeklēšanas laikā daudz sakritību

Abu mirušo sieviešu mazuļiem herpes vīruss netika konstatēts.

Abām sievietēm konstatēta tā saucamā primārā infekcija, kas nozīmē, ka šī bija pirmā reize, kad viņas inficējušās ar herpes vīrusu.

Vairāk nekā gadu pēc sieviešu nāves abas ģimenes saņēma vēstuli no koroneres jeb tiesas izmeklētājas Katrīnas Hepbernas, kurā teikts, ka šajos gadījumos izmeklēšana netiks veikta. Vēstulēs tika atzīts, ka abi nāves gadījumi bijuši līdzīgi, taču starp tiem nav bijusi "nekāda saistība". Patologs, kurš izmeklēja abus nāves gadījumus, bijis pārliecināts, ka grūtnieces ar herpes vīrusu inficējušās pirms hospitalizācijas.

BBC, pārskatot ģimenēm nosūtītos dokumentus, pamanījis, ka Anglijas sabiedrības veselības organizācija (PHE) ir noskaidrojusi iespējamo herpes vīrusu avotu. Taču sīkāka informācija par to netika sniegta.

Pēc tam, kad Kimberlijas Samsones ģimene iesniedza PHE pieprasījumu piekļūt izmeklēšanas dokumentiem, tajos atklājās  nozīmīgā saikne starp abiem nāves gadījumiem.

Izmeklēšanā mēģināts noskaidrot, kā sievietes saslimušas, vai abi vīrusi bija ģenētiski identiski un vai tie varēja būt no kopīga avota. PHE bija daļēji rediģējusi e-pastus, lai slēptu iesaistīto personu vārdus.

Vienā no e-pastiem kāds no Austrumkentas slimnīcu tresta darbiniekiem atklāj, ka gan Kimberlijas, gan Samantas mazuļu dzemdībās piedalījušies vieni un tie paši ārsti - vecmāte un ķirurgs, kurš veica ķeizargrieziena operācijas.

E-pasta ziņojumi liecina, ka arī pārbaudītās vīrusa daļiņas bijušas identiskas.

Savukārt kādā citā e-pastā no Anglijas sabiedrības veselības aprūpes darbinieka nedaudz vairāk nekā gadu pēc sieviešu nāves teikts, ka atrastā herpes vīrusa veids bijis "rets", salīdzinot ar paraugiem, kas ievākti iepriekšējo 10 gadu laikā.

Šie e-pasti liecina arī par to, ka tiesas izmeklētāja Katrīna Hepberna mirušo sieviešu ģimenēm sniegusi nepatiesu informāciju par to, ka šie nāves gadījumi netiks izmeklēti.

Iespējams, sievietes aplipinājis ķirurgs

BBC lūdza šos gadījumus komentēt Pīteram Grīnhausam, kurš gandrīz 30 gadu ir strādājis par konsultantu seksuālās veselības jomā Apvienotajā Karalistē, īpaši pētot herpes vīrusu gadījumus.

Viņš 2018. gada nāves gadījumus raksturo kā "ļoti neparastus - patiešām ļoti retus".

Grīnhauss uzskata, ka, izvērtējot visus pierādījumus, ir ļoti maz ticams, ka sievietes herpes vīrusu saķērušas pirms nokļūšanas slimnīcā. "Visticamāk, viņas ar to inficējās slimnīcā un maz ticams, ka viņas to saķērušas sabiedrībā vai seksuāli, jo nebija nekādu sejas vai dzimumorgānu bojājumu - acīmredzamu vai pat slēptu pazīmju," viņš norāda.

Viņš uzskata, ka, visticamāk, infekciju abām sievietēm nejauši nodevis ķirurgs ķeizargrieziena laikā.

"Vienīgais izplatītais avots šeit, slimnīcā balstītā scenārijā, būtu ķirurgs, kurš veica operācijas," viņš saka.

Iespējams, ķirurgam herpes infekcija bijusi uz pirkstiem. Tādā gadījumā infekcija ātri izplatītos vēderā, un būtu izskaidrojams, kāpēc sievietēm uz ķermeņa nebija kādu ārēju bojājumu, ko parasti var novērot herpes infekcijas gadījumā.

Visi ķirurgi operāciju laikā valkā cimdus, taču, kā norāda Grīnhauss, ir iespējams, ka operācijas laikā cimdi tiek bojāti.  Kādā nelielā, 1990. gadā veiktā pētījumā secināts, ka 54% cimdu, kas izmantoti ķeizargrieziena operācijās, pēcāk, pārbaudot tos ar ūdeni, konstatēti caurumi.

Abu sieviešu ģimenes ir aicinājušas tiesas izmeklētāju sākt nāves gadījumu izmeklēšanu. Ivete Samsone norāda, ka tas būtu svarīgi bērniem, kuri palikuši bez mātes. "Kad viņi būs mazliet vecāki, viņi gribēs zināt, kāpēc viņu mamma nomira," saka mirušās Kimberlijas māte.