Runā speciālists
2021. gada 17. novembris, 06:07

Kas notiek, ja topošā māmiņa saslimst ar Covid-19? Atbild speciālists

Jauns.lv

Latvijas ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Vija Veisa TV raidījumā "Māmiņu klubs" paudusi viedokli, ka gan grūtniecēm, gan jaunajām māmiņām ir ieteicams vakcinēties pret Covid-19 un tas neizraisa problēmas ne auglim, ne jaundzimušajai atvasei.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uz jautājumu, kas notiek, ja gadās saslimt ar šo slimību, viņa atbildēja, ka lielākā daļa grūtnieču to pārcieš viegli, tomēr ir salīdzinoši lielāks risks nonākt arī slimnīcā: "Jāsaka, ka bērniņa veselība ir saistīta ar mammas vispārējo stāvokli. Par laimi, Covid-19 infekcijai nav anomāliju izraisošu efektu, bet, ja mammai ir smaga slimības gaita un viņa cieš no elpošanas mazspējas, tad arī bērniņam tas rada stresu. Ja mammai ir mazāk skābekļa, arī bērniņš caur placentu saņem mazāk skābekļa."

Veisa atklāja - ja mammas dzīvība ir briesmās, tad prioritāras ir tās rīcības un izvēles, kas glābs sievieti: "Uz mazuli var attiekties visi tie riski, kas ir saistīti ar neiznēsātību vai priekšlaicīgu dzimšanu. Tad, kad jaunā māmiņa saslimst ar Covid-19, tas risks, kas attiecas uz zīdaini, ir tas, ka viņa var nodot bērniņam infekciju, viņu aprūpējot. Vairāk vai mazāk tas nozīmē arī mazākas spējas parūpēties par mazuli, ja mammai ir slikti, viņa klepo, ir augsta temperatūra, galvassāpes, vājums."