Runā speciālists
2021. gada 16. novembris, 10:17

Ziemas peldēm - "jā" vai "nē"? Skaidro imunoloģe

LTV "Revidents"

Latvijā arvien lielāku popularitāti iegūst tā saucamās ziemas peldes, taču tās nav piemērotas visiem, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam “Revidents” skaidroja “Veselības centra 4” un “Capital Clinic Riga” imunoloģe un dermatoloģe Tatjana Ļiņova.

Runājot par ziemas aukstuma peldēm kā mērenu rūdīšanās pasākumu, imunoloģe Tatjana Ļiņova uzsvēra nepieciešamību izvērtēt savu veselības stāvokli: “Numur viens, tas ir piemērots veseliem cilvēkiem un visu ir jādara pakāpeniski. Es neteiktu, ka tā būtu, ka es šo aktivitāti ieteiktu visiem.”

“Ja jūs ciešat no hroniska stresa vai jums ir kāda no papildus saslimšanām, piemēram, cukura diabēts vai kāda no muguras radiopātijām vai spondilozēm. Šis te akūtais stress var pastiprināt šo te saslimšanu, vai jūs varat iegūt kādu no citām, piemēram, elpceļu slimībām, kā, piemēram, pie pneimonijas. Par to daudz nerunā,” stāstīja imunoloģe.

Speciāliste skaidroja, ka gatavošanās ziemas aukstuma peldēm ir tas pats, kas gatavoties maratonam, proti, visu jādara pakāpeniski: “Pirmkārt, nekad nedariet to viens, otrkārt, ja jūs plānojat doties aukstuma peldēs, sāciet vasarā pie mūsu Baltijas apstākļiem - sākat peldēt katru dienu. Parasti to mēdz darīt pakāpeniski, sākot no vasaras un palēnām ieejot rudenī.”

Eksperte arī norādīja, ka ziemas peldēs bieži vien dodas komandas, kuras pieskata speciāli apmācīts cilvēks: “Viņš iemāca elpošanas vingrinājumus, pareizi sagatavo pirms un pēc šīs procedūras. Arī pēc šīs aukstās peldes pareizi veic šos te sasildīšanās pasākumus, lai jūs pēc tam neiegūtu nekādus nevēlamus blakusefektus un komplikācijas, kā, piemēram, slimības lapu un pneimoniju.”

Ļiņova piebilda, ka latviešiem tik ļoti iecienītās pirtis varētu būt labāka alternatīva ziemas peldēm: “Mūsu platuma grādos ir ļoti populāras pirtis, pastiprināta sildīšanās un pēc šīs pastiprinātās sildīšanās - kontrasts - šīs te aukstuma dušas vai peldes. Tas ir daudz fizioloģiskāk, ja mēs runājam no sirds asinsvadu viedokļa, bet atkal to ir jādara tikai tajā gadījumā, ja jūs esat vesels un jums jūsu ārsts ir teicis, ka jums šīs lietas ir piemērotas.”