2021. gada 10. novembris, 15:46

"Daļa vēža slimnieku nomirst un nevarēs balsot" Iespējamo naudas trūkuma iemeslu onkoloģijai min "Bior" direktora vietniece

RīgaTV 24

“Visiem pacientiem, pat pirmajā ārstēšanas līnijā, zāļu visām diagnozēm nebūs. Tā ir traģiska ziņa. Mēs, uz Baltijas valstu fona, izskatāmies vissliktāk. Mums ir jāsaprot viena no pamatlietām - vēzis var skart jebkuru, arī tos, kuri pieņem lēmumus un dala naudu. Vēzis var skart ikvienu ģimeni. Izpratne un skaidrība, lielākajai daļai sabiedrības, atnāk tikai tad, kad tas skar personīgi viņus” skarbo situāciju ar finansējuma nepietiekamību onkoloģijas pacientiem TV24 raidījumā “Uz līnijas”, iezīmēja Olga Valciņa, Valsts zinātniskā institūta "Bior" direktora vietniece.

Onkoloģijas plānā, kuru Veselības ministrija pirmo reizi tik plaši iesaistot gan pacientus, gan ārstus, gan citas profesionālās organizācijas, paredzēja, ka nākošajā gadā ir vajadzīgi vismaz 100 miljoni eiro. Diemžēl, piešķirtā nauda būšot daudz mazāka, raidījumā norādīja Valciņa. Zālēm, prasīto 60 miljonu vietā, būs tikai 20 miljoni. 

“Nevienam cilvēkam nepatīk domāt par vēzi, neviens negaida, ka viņš saslims ar vēzi. Visi lēmumi, visa naudas dalīšana tiek atlikta, jo ir citas, svarīgākas nozares. Daļa vēžu pacientu nomirst, viņi nevarēs balsot, no viņiem nebūs nekāda labuma, iespējams, šis ir iemesls, kāpēc nozare ir palikusi novārtā jau daudzus gadus” iespējamo iemeslu, kāpēc naudas onkoloģijai nekad nepietiek, atklāja "Bior" direktora vietniece.

 Onkoloģijas plāns ir tik labs, cik viņš varēja būt, bet, diemžēl, naudas nav, sacīja Valciņa.

Valciņa, atbildot uz kāda skatītāja jautājumu, arī atzina, ka gados jauno pacientu situācija ir daudz sliktāka nekā pārejiem. Ja audzējs pamatā ir vecuma grupai 60 plus, tad jauniešiem bieži esot retās diagnozes, bet valsts, piešķirot naudu, skatās pēc labuma lielākajai sabiedrības daļai, līdz ar to nostādot retās diagnozes pacientus sliktākā situācijā.

“Jauniem cilvēkiem, kuriem ir cerības, ka tie vēzi uzveiks pilnībā, esošās zāles nokauj spēju radīt normālus, veselus pēcnācējus, jo valsts nedod iespēju bez maksas saglabāt dzimumšūnas, valsts nedod iespēju saņemt citus medikamentus, kas nenomāktu šo procesu”. Gados jaunāki pacienti ir sliktākā situācijā par pārejiem onkoloģijas pacientiem, uzskata Valciņa.