Runā speciālists
2021. gada 9. novembris, 16:18

Rēvalds: Latgales slimnīcas ar Covid-19 slimniekiem galā netiks

Jauns.lv

“Latgale šobrīd maksā ļoti augstu maksu, visos iespējamajos veidos,” situāciju Austrumlatvijā TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” raksturo "Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

Pēc M. Rēvalda domām situāciju reģionā attīstījusi zemā vakcinācijas pret Covid-19 aptvere un augstais neticēšanas līmenis valsts vadībai un oficiālajiem rīkojumiem. M. Rēvalds norāda uz to, ka arī Latgalē esošie privātie medicīnas centri ir visu darba gūzmu “paņēmuši uz sevi”, kas saistīta ar Covid-19 testēšanu un vakcināciju. Tādā veidā ļaujot slimnīcām nebūt tik noslogotām un palīdzot taupīt to resursus.

“Situācija ir katastrofāla vēl vienā aspektā – Latgalē ir augstāks nevakcinēto mediķu skaits, kas pēc 15. datuma vēl smagāk iesitīs šīm slimnīcām. Plāni, kā palīdzēt Latgalei, visticamāk, ir mēģināt ātrāk atkopties pārējiem Latvijas reģioniem, lai varētu pie sevis paņemt daļu  no pacientiem ar kuriem Latgales slimnīcas diemžēl netiks galā. Protams, pastāv arī iespēja, ka Latgalē notiks darbaspēka, palīdzīgu roku nodošanu,” pieļauj “Veselības centra 4” vadītājs.

Lai arī cerību radot fakts, ka saslimstība ar Covid-19 valstī samazinās, diemžēl būs vēl negatīvā inerce ar iepriekšējos periodos saslimušajiem, kuri vēl došoties uz slimnīcām. “Vēl svarīgi, paskatīties, kāpēc Latvijā ir augstāks hospitalizēto īpatsvars un, iespējams, arī mirušo ar Covid-19 skaits. Tas saistīts ar to, ka primārā un sekundārā veselības aprūpe ir pārāk maz iesaistījusies. Varbūt ģimenes ārstiem ir jādara vairāk, veiksmīgāk un aktīvāk jāārstē pacienti mājās,” pieļauj M. Rēvalds.