foto: Pixabay.com
Plankumi uz rokām - pirms ķeries pie tautas līdzekļiem, noteikti aizej pie dermatologa
Runā speciālists
2021. gada 14. oktobris, 19:30

Plankumi uz rokām - pirms ķeries pie tautas līdzekļiem, noteikti aizej pie dermatologa

"100 Labi Padomi"

Pigmenta plankumi (medicīniski – hiperpigmentācija) uz rokām biežāk rodas saules ultravioleto staru (UV) ietekmē, roku ādai novecojot, vai arī ja ir ādas saslimšanas, vai pat kā medikamentu lietošanas sekas. Skaidro Veselības centra 4, Capital Clinic Riga dermatoloģe, imunoloģe Tatjana Ļiņova.

Pirms ķeries pie tautas līdzekļiem to likvidēšanā, noteikti aizej pie dermatologa, lai šos plankumus pārbaudītu un noskaidrotu to rašanās iemeslus un būtu drošība, ka aiz šiem pigmentiem neslēpjas ādas vēzis vai citas ādas saslimšanas, piemēram, sārtā plakanā ēde.

Ja viss būs kārtībā, ādas ārsts ieteiks dažādus aptiekas krēmus, kas samazina jeb balina pigmentus, vai procedūras (populārākās ir pīlingi, kriodestrukcija, lāzers, intensīvi pulsējošās gaismas tehnoloģijas) dermatologa kabinetā.

foto: Shutterstock

Pigmenta plankumu intensīvai ārstēšanai piemērotākais laiks ir rudens un ziema, kad vasaras iedegums ir pabalējis (4–6 nedēļas pēc atrašanās saulē vai pēc pēdējās solārija apmeklēšanas reizes). Iedegums nekādā gadījumā nedrīkst būt svaigs!

Lai plankumi neuzrastos no jauna, noteikti ādu aizsargā ar UV staru blokatoriem – krēmiem ar SPF un apģērbu.