Trīs ierastas, bet neveiksmīgas ēdienu kombinācijas
Noteikti ir dzirdēts, ka kartupeļus nevajadzētu ēst kopā ar gaļu, augļus ar piena produktiem vai meloni ar jebkuru citu produktu. Ēdienu kombināciju filozofija ir radusies ājurvēdas paspārnē jau stipri sen, bet popularitāti tā ieguva 19. gadsimta vidū.
20. gadsimta sākumā šī ideja tika apspēlēta Heja diētā (Hay diet). Vai tai ir zinātnisks pamatojums? Īsā atbilde – nav. Teorētiski mēs varam kombinēt jebkurus produktus, un mūsu gremošanas trakts tos veiksmīgi pārstrādās. Taču tas, ka gremošanas trakts tiks galā, nenozīmē, ka organisms būs priecīgs par visām mūsu izvēlēm.
Skaidro uztura speciāliste Eva Kataja.
Kafija un smalkmaizīte
Agrs rīts vai vēla pēcpusdiena, kafija ar kādu saldu maizīti šķiet īsti laikā. Plātsmaižu sezona tikai uzņem apgriezienus, un kas gan no viena gabaliņa varētu būt tik slikts? Neapēd jau veselu torti!
Porcijas izmērs nudien nebūs tas, par ko būtu jāsatraucas. Kafijas skābums un smalkmaizītē esošais cukurs ir kombinācija, par kuru nu nekādi nepriecājas mūsu zobu emalja. Pirmkārt, kafija iekrāso zobus. Otrkārt, tās radītā skābā vide vājina zobu emalju, un smalkmaizītē esošais cukurs šo emalju bojājošo iedarbību tikai pastiprina. Turklāt, ja smalkmaizīte pagadījusies tāda lipīgāka un ar cukuru vai krēmu bagātīgāka, tad postošā kombinācija uz zobu virsmas saglabājas vēl ilgāk.
Jāteic, ka arī labās baktērijas zarnu traktā no sajūsmas nespiedz, jo visa barība tiek sliktajām.
Labāk tad baudām kafiju bez smalkmaizītes vai pēc tās apēšanas iztīrām zobus vai pakošļājam košļeni.
Čipsi un saldais dzēriens
Vai mūsu kuņģis un zarnas tiks galā ar šādu kombināciju? Pilnīgi noteikti. Kas cits atliek. Taču organisms lielu sajūsmu neizrādīs un paldies neteiks.
Atkal jau zobi būs pirmie, kam nāksies ciest no mūsu izvēles. Saldinātie dzērieni rada skābu vidi, un tajos esošais cukurs pabaros mutes dobumā esošās sliktās baktērijas, kā rezultātā radīsies vēl lielāks skābums. Šādos apstākļos emalja jau ir kļuvusi vājāka, un, uzkožot kraukšķīgu, sāļu čipsi, mēs mehāniski traumējam emalju vēl vairāk. Turklāt čipsos esošā ciete, ilgāku laiku pavadot mutes dobumā (visi zinām sajūtu, kad čipsi salīp zobu starpās), tiks sašķelta līdz glikozei un turpinās barot sliktās baktērijas.
Paskatīsimies no uzturvērtības viedokļa? Labāk pat neskatīties, jo šī kombinācija ir tīrās šausmas – cukurs, ciete un mazvērtīgi tauki. Enerģiju dabūsim, bet tas arī viss. Turklāt, ja enerģija nav tas, ko mums akurāt tajā brīdī vajag uzņemt, tad sekām vajadzētu būt skaidrām. Enerģija uzkrāsies, un rezervju iztukšošana tad paliks mūsu ziņā.
Burgers ar frī kartupeļiem
Šie divi šķiet gluži vai nedalāmi, jo kā tad ēdīsi burgeru bez frī kartupeļiem! Šķiet, ka daļa nav pamanījusi vai negrib pamanīt, ka burgera gaļai jau ir kompānija, proti, burgera maizīte. Tātad kartupeļi patiesībā ir lieki, jo – kas par daudz, tas par skādi.
Šī ēdienu kombinācija ir bagātīga ar taukvielām, diemžēl ne ar vērtīgākajām. Jau pašā burgerā būs tauki gan no gaļas, gan tās cepšanas, gan arī no izmantotajām mērcēm. Kartupeļu fritēšana arī nenotiek tikai ar tīra gaisa palīdzību.
Regulāri apēdot lielu daudzumu nekvalitatīvu taukvielu, asinsvadi tiek pamatīgi apbēdināti un to veselības stāvoklis pasliktināts. Arī aizkuņģa dziedzeris un žultspūslis var nebūt sajūsmā par lielo tauku apjomu un sākt protestēt.
Ja ļoti kārojas burgeru, apēdam, bet noteikti nekombinējam ar frī kartupeļiem un dodam priekšroku kvalitatīvām izejvielām!