Gaisa kvalitāte guļamistabā var ietekmēt veselību un miega kvalitāti
Esi vesels
2021. gada 1. oktobris, 13:50

Gaisa kvalitāte guļamistabā var ietekmēt veselību un miega kvalitāti

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Daudzi uzskata, ka gaisa piesārņojums veidojas tikai ārtelpās, kamēr ar gaisu mājās it kā viss ir kārtībā. Diemžēl šāds uzskats ir maldīgs. Slikta gaisa kvalitāte ietekmē gan mūsu veselību, gan atstāj iespaidu uz miegu. Rūpes un īpašu uzmanību gaisa kvalitātei guļamistabā pievērš 92 % Latvijas iedzīvotāju, liecina IKEA aptaujas rezultāti. IKEA interjera dizainers Dariuss Rimkus iesaka padomus, kā ikviens var uzlabot iekštelpu gaisa kvalitāti mājās.

Gaiss var būt piesārņots kā ārā, tā telpās

Gaisa piesārņojums ir viena no nozīmīgākajām vides problēmām. Tas var negatīvi ietekmēt veselību un izraisīt dažādas saslimšanas. Visvairāk gaisa piesārņojums skar pilsētu iedzīvotājus, un saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, aptuveni 90 % pasaules iedzīvotāju ikdienā elpo piesārņotu gaisu.

“Cilvēki bieži vien nepietiekami novērtē gaisa piesārņojuma radīto apdraudējumu, jo nevar to īsti saskatīt. Daudzi arī domā, ka gaisa piesārņojums ir kaut kas tāds, ar ko saskaramies tikai ārā, un telpās tas mūs neskar. Bet patiesībā vairums kaitīgo gāzu ir neredzamas. Dažās pasaules vietās iekštelpu gaisa piesārņojums ir pat piecas reizes lielāks nekā piesārņojums ārā. Telpās gaisa piesārņojumu var izraisīt gan ārējais piesārņojums, kas iekļūst iekšā, gan mājās izmantotie ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi, ēdiena gatavošanas un uzkopšanas laikā radušies izgarojumi, pelējums u.tml. Piesārņojumu rada pat šķietami sīkumi, piemēram, piededzis brokastu grauzdiņš,” uzsver IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus.

Gaisā mājās var būt vesels piesārņojuma kokteilis, kurā sajaukušies putekļi, mājdzīvnieku spalvas, gaistoši savienojumi un ķīmiskas vielas no dažādiem tīrīšanas līdzekļiem. Ir ļoti svarīgi to apzināties, jo mājās pavadām lielu daļu sava laika. Visvairāk piesārņojums skar bērnus un gados vecākus cilvēkus: tas bojā plaušas, var negatīvi ietekmēt smadzeņu attīstību un veicināt sirds slimības. Zinātnieki uzskata, ka bīstamākais gaisa piesārņojums ir dažādas daļiņas, kas rodas, piemēram, lietojot gāzes vai elektrisko plīti, kad gatavojam ēdienu. Vislielāko risku rada mazākās daļiņas, jo tās var nokļūt asinīs.

Kā attīrīt iekštelpu gaisu?

Tīrs gaiss mājās ir svarīgs mūsu veselībai un miegam. Ir vairāki paņēmieni, kā to attīrīt. IKEA interjera dizainers dalās ar pāris efektīviem padomiem.

  • Gādā par tīrību mājās. Lai gaiss būtu tīrs, vispirms ir jābūt tīram mājoklim. Uzkopšanai izmanto tīrīšanas līdzekļus, kas nesatur gaisu piesārņojošas ķīmiskas vielas. Lai samazinātu putekļu daudzumu, atbrīvojies no liekajām mantām un rūpējies par kārtību arī ikdienā. Bieži uzkop mājokli, izmantojot putekļusūcēju, un pievērs īpašu uzmanību paklājiem, jo tajos var uzkrāties piesārņojums.
  • Lieto saudzīgus tīrīšanas līdzekļus. Interjera dizainers iesaka lietot tīrīšanas līdzekļus, kas nesatur spēcīgas ķimikālijas un aromatizētājus. Nevajadzētu lietot līdzekļus, kas ir stiprāki, nekā nepieciešams. Ikdienas uzkopšanai pilnīgi pietiek ar saudzīgiem līdzekļiem, spēcīgāki nepieciešami tikai pamatīgai tīrīšanai vai grūti iztīrāmiem traipiem. Tīrīšanas līdzekļus var arī pagatavot pašu spēkiem, izmantojot etiķi un dzeramo sodu. Pirms un pēc mājokļa tīrīšanas ieteicams kārtīgi izvēdināt mājokli.
  • Gatavojot lieto tvaika nosūcēju. Neatkarīgi no tā, kāda veida plīti lieto, gatavošanas laikā un pēc tās ir jālieto tvaika nosūcējs. Cepot vai grauzdējot kaut ko tosterī, var izdalīties daļiņas, kas rodas sadegšanas procesā. Tosteri lietošanas laikā ieteicams novietot zem tvaika nosūcēja, savukārt pannas gatavojot jānovieto pēc iespējas tālāk no plīts priekšējās malas.”
  • Bieži vēdini telpas. Ja vien nedzīvo ārkārtīgi piesārņotā vietā, izveido paradumu vēdināt māju, kad gaisa kvalitāte ir vislabākā – lielākoties tas ir naktī. Aukstajā gada laikā telpas ir jāvēdina īsu brīdi, taču intensīvi, piemēram, no rīta un vakarā uz dažām minūtēm pilnībā atverot logu.
  • Neturi sveces pie atvērta loga. Kamīns rada ļoti omulīgu noskaņu, tomēr tas rada arī daudz piesārņojošo daļiņu. Ja kurini kamīnu, pārliecinies, ka tiek nodrošināta arī ventilācija, lai samazinātu telpās nonākošo dūmu un sodrēju daudzumu. Novietojot degošas sveces ventilācijas šahtu vai atvērtu logu tuvumā, tās var sākt izdalīt kvēpus un radīt kaitīgas daļiņas.
  • Ienes mājās zaļos augus. Interjera dizainers iesaka audzēt telpaugus. Ir dažādi telpaugi, kas attīra gaisu no kaitīgiem gaistošajiem savienojumiem.
  • Izmanto gaisa attīrītāju. Apsver iespēju izmantot gaisa attīrīšanas iekārtas, piemēram, filtrus vai gaisa attīrītājus. IKEA veikals ir izstrādājis divu veidu gaisa attīrītājus: FÖRNUFTIG un STARKVIND. Tiem abiem ir priekšējais filtrs, kas uztver un nodrošina lielāku daļiņu, piemēram, matu un putekļu savākšanu, filtrs daļiņu savākšanai, kas ir optimizēts un attīrīs gaisu no aptuveni 99,5 % gaisā esošo daļiņu, putekļu un putekšņu līdz PM2,5[1], kā arī filtrs, kas attīra gāzes. Gāzu filtrs izfiltrē gaistošos savienojumus, piemēram, formaldehīdu, un samazina nepatīkamus aromātus, kas rodas ēdiena gatavošanas rezultātā vai smēķējot.

STARKVIND ir IKEA pirmais viedais gaisa attīrītājs. “STARKVIND gaisa attīrītājs ir paredzēts lietošanai iekštelpās, un to var pielāgot izmantošanai līdz 20 m2 lielām telpām. Automātiskajā režīmā gaisa attīrītājs ar iebūvēta sensora palīdzību pielāgos ventilatora ātrumu PM2,5 daļiņu daudzumam gaisā. Sensors ir savienojams ar lietotni, kura nolasa un uzrāda iekštelpu gaisa kvalitātes rādītājus konkrētajā brīdī,” stāsta IKEA interjera dizainers Dariuss Rimkus.

Vairāk ideju un ieteikumu labākam miegam meklē www.IKEA.lv
 

[1] PM2,5 daļiņas ir sīkas, gaisā esošas daļiņas, kuru izmērs ir aptuveni 0,1–2,5 mikrometri.