Esi vesels
2021. gada 24. septembris, 05:03

Kariņš trešo devu dāļātu visiem, zinātnieku lēmumus negaidot. Kas notika valdības sēdē?

Jauns.lv

“Ja es viens varētu pieņemt lēmumu, sen jau visiem būtu piedāvāta trešā pote,” trešdienas rītā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Tikmēr iepriekšējā vakarā epidemiologs Ņikita Trojanskis raidījumā “1 pret 1” norādīja, ka, pamatojoties uz pētījumiem, cilvēkiem vecumā zem 60 gadiem bez hroniskām saslimšanām no trešās vakcīnas devas jeb “booster” vakcīnas nav jēgas.

“Ja cilvēks vecumā virs 60 gadiem ir savakcinēts ar trešo poti, tad viņam ir 11 reižu mazāka iespējamība saņemt pozitīvu testu nekā cilvēkam, kurš savakcinēts ar divām devām, un 10 reižu mazāka iespējamība tikt hospitalizētam. Tas nozīmē, ka ir pamats vakcinēt šo grupu. Jaunākas sabiedrības grupas, izņemot pacientus ar hroniskām saslimšanām, vakcinēt nav jēgas,” atsaucoties uz Izraēlā veiktu pētījumu, norādīja Trojanskis.

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "1 pret 1"
Epidemiologs Ņikita Trojanskis

Tāpat epidemiologs uzsvēra, ka jāatceras, ka “booster” vakcīnām ir arī riski, tostarp blaknes, turklāt vēl nav izpētīts, kāds ir trešās vakcīnas devas ilgtermiņa efekts. Trojanskis pieļauj, ka “booster” vakcīna var palielināt aizsardzību pret vīrusu vien uz diviem mēnešiem, kas nozīmē to, ka, ja trešā vakcīnas deva tiks piedāvāta jau šobrīd, tad decembrī, kad situācija ar Covid-19, iespējams, pasliktināsies vēl straujāk, to piedāvāt cilvēkiem, kuri jaunāki par 60 gadiem, vairs nevarēs.

Šodien, 24. septembrī, Latvijas Imunizācijas valsts padome (IVP) lems par vakcīnas pret Covid-19 trešās devas rekomendēšanu cilvēkiem, kas vecāki par 65 gadiem.

Tikmēr valdībā izskan runas, ka Latvija atpaliek no citām Eiropas valstīm un vilcinās, pieņemot šo lēmumu.

Kariņš: "Es nesaprotu, ko mēs gaidām"

Zināms, ka Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ir paziņojis, ka tiem, kas ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19, pašlaik nav steidzamas nepieciešamības saņemt vakcīnas papildu devu, taču būtu jāapsver iespēja šādu balstvakcinācijas devu piedāvāt cilvēkiem ar īpaši novājinātu imūnsistēmu. "Ņemot vērā pašlaik piejamos datus, nav steidzamas vajadzības injicēt vakcīnu papildu devas pilnībā vakcinētiem sabiedrības pārstāvjiem kopumā," norādīja ECDC.

IVP šodien lems par vakcīnas pret Covid-19 trešās devas rekomendēšanu cilvēkiem, kas vecāki par 65 gadiem. Tiklīdz būs iegūti zinātniski pamatoti argumenti, tiks sākta arī citu sabiedrības grupu, kurām tas ir pamatots, vakcinācija ar papildu vakcīnas devu.

Premjerministrs Kariņš licis noprast, ka, viņaprāt, šī lemšana notiek pārāk ilgi.

“Mulsina, ka mēs no vienas puses sakām, ka šis process būs, bet no otras puses nevaram skaidri pateikt, kad tas būs un kā,” komentējot Latvijas gatavošanos trešajai devai, Ministru kabineta sēdē otrdien sacīja Kariņš. Viņš atsaucās uz situāciju Vācijā un Francijā, kur iedzīvotājiem jau esot pieejama trešā Covid-19 vakcīnas deva. "Es nesaprotu, ko mēs gaidām."

Viņam pievienojās arī Finanšu ministrs Jānis Reirs: “Mēs aicinām pieņemt izšķirīgus, svarīgus lēmumus, bet jūs [IVP] gaidāt, kamēr Eiropas Zāļu aģentūra pieņems.” Reirs sacīja, ka trešā vakcīnas deva izskaustu vakcinēto pacientu nokļūšanu slimnīcās, tādējādi “atbrīvojot 50 gultas vietas”.

Vēlāk “Rīta Panorāmā” Kariņš sacīja, ka Veselības ministrija nevis patstāvīgi analizē paralēli zinātniekiem, bet tikai skatās un klausās, ko zinātnieki saka.

“Citas valstis virzās tālāk uz priekšu. Mūsu valstī tas vienkārši ir fakts, kas ir jāatzīst un jārisina, ka Veselības ministrijas ietvaros nav pietiekami spēcīga aparāta, kas to visu varētu izsvērt un pieņemt mazliet pretēju viedokli, lai virzītos ātrāk uz priekšu.”

Kariņš sacīja, ka mēs šobrīd neesam laboratoriskos, bet gan kara apstākļos.

Zavadska: "Mēs neko neesam nokavējuši"

Noklausoties ministru uzrunu, IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska Ministru kabineta sēdē atgādināja, ka vairums trešo vakcīnu devu apstiprinājušo valstu piedāvā vai piedāvās to vecuma grupai no 65 gadiem, jo tas ir zinātniski pamatots - cilvēkiem šajā vecumā var ātrāk samazināties imūnā aizsardzība.

Zavadska norādīja, ka lielākā daļa Eiropas valstu potēšanu ar trešo devu vēl tikai plāno uzsākt, visticamāk, no oktobra. “Mēs neko neesam nokavējuši,” viņa sacīja, atgādinot, ka Latvijā par trešās devas piedāvāšanu senioriem tiks lemts 24. septembrī. Turklāt trešo devu saņemt jādodas ne ātrāk kā sešus mēnešus pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas.

“Pieminētajā Vācijā Imunizācijas valsts padome iebilda pret politiķu lēmumu visiem piedāvāt trešo vakcīnas devu. Tieši tāpat esot Francijā – šis lēmums netika pieņemts no Imunizācijas padomes,” sacīja Zavadska.

Atbildot uz Kariņa jautājumu, vai kādā brīdī Latvijā trešā vakcīnas deva varētu tikt piedāvāta visām vecuma grupām, Zavadska atbildēja, ka, visticamāk, līdz tam mēs nenonāksim.

“Šobrīd nevakcinēto slimojošo proporcija pieaug, un dabīgās izlases veidā arī viņi kaut kādā laika posmā iegūst aizsardzību. Mēs izveidosim šo kopējo imunitāti un pavasarī mums nebūs nemaz jādomā par trešo devu,” viņa sacīja.

Neskatoties uz speciālistes pamatojumiem un piemēriem, Reirs norādīja, ka Veselības ministrijai tomēr vajadzētu “spert drošākus soļus”, jo viņu nepametot sajūta, ka Latvija atpaliek no citām Eiropas valstīm.

Politiķiem jāuzklausot kritika par citu lēmumiem

“Politiķi nebija nekur tuvumā pie vakcīnu pasūtīšanas, tas notika kaut kur starp ekspertiem, bet tad, kad vajadzēja papildus vairākus miljonus, tad tur gan man, gan Pavļuta, gan Rinkēviča kungam bija gana daudz, kas jādara,” Ministru kabineta sēdē sacīja Kariņš. “Pagāja laiks un mums izdevās pārliecināt, ka tie nebija politiķi, kas pieņēma lēmumu, ka tur ir notikušas arī maiņas ministrijas iekšienē. Mēs, politiķi, ķeram kritiku un jautājumus par visām kļūdām.”

Kariņš pievienojās finanšu ministram Reiram, norādot, ka, runājot par trešajām devām, valstij “vajadzētu pieņemt vienu citu lēmumu”, liekot noprast, ka runa ir par trešo devu piedāvāšanu visai sabiedrībai, ne tikai riska grupām.

Komentējot šos izteikumus, Zavadska atgādināja, ka Eiropa un Latvija vēlas praktizēt uz pierādījumiem balstītu medicīnu.

“Es saprotu jūsu bailes un pieredzi, bet man uzreiz nāk prātā salīdzinājums, ka Ministru kabinets pieņem apendicīta operācijas taktikas maiņu tikai tāpēc, ka kāds kaimiņš dara citādi,” sacīja IVP priekšsēdētāja.

“Es neesmu tikai zinātnieks, es esmu arī praktizējošs mediķis un imunizācijas speciālists. Medicīna, zinātne un prakse balstās uz pierādījumiem.”

Kariņa izteikumus sabiedrībā vērtē dažādi

Sociālajos tīklos Kariņa teiktais LTV tika vērtēts dažādi - citi piekrita, ka Latvijai nevajadzētu vilcināties un vakcīnas, kurām derīguma termiņš tuvojas beigām, izlietot trešajām vakcīnas devām, nevis ziedot, savukārt daļa to uztvēra ļoti asi - Kariņš televīzijā esot izteicis neuzticību visai aprūpes sistēmai.

Kas notiek citās valstīs?

ASV speciālisti nav pakļāvušies prezidenta Džo Baidena mudinājumam “booster” vakcīnu piedāvāt visiem cilvēkiem vecumā no 16 gadiem.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) trešdien apstiprināja "Pfizer" Covid-19 vakcīnas trešās devas izmantošanu cilvēkiem vecumā virs 65 gadiem, kā arī cilvēkiem ar smagas saslimšanas risku un tiem, kas pakļauti augstam Covid-19 ekspozīcijas riskam.

"Šodienas rīcība demonstrē, ka zinātne un pašlaik pieejamie dati turpina vadīt FDA lēmumu pieņemšanu par Covid-19 vakcīnām šīs pandēmijas laikā," sacīja FDA vadītāja pienākumu izpildītāja Dženeta Vudkoka.

Izraēlā jau tagad visi iedzīvotāji no 12 gadu vecuma var saņemt Covid-19 vakcīnas papildu devu ne agrāk kā piecus mēnešus pēc otrās potes. Neraugoties uz lielo vakcinācijas aptveri, valsts šobrīd cīnās ar trešo koronavīrusa vilni.

Vācijā cilvēkiem, kam ir nepieciešama aprūpe, par 80 gadiem vecākajiem un cilvēkiem ar imūndeficītu dažkārt tiek piedāvāta trešā deva.

Arī Lielbritānijā Covid-19 vakcīnas papildu devu varēs saņemt cilvēki ar īpaši novājinātu imūnsistēmu, trešdien paziņoja veselības ministrs Sadžids Džavids. Viņš sacīja, ka trešā deva tiks piedāvāta tiem, "kuri var būt saņēmuši mazāk aizsardzības pret vīrusu no divām vakcīnas devām". Starp šiem cilvēkiem ir tie, kas slimo ar leikēmiju, ir inficēti ar HIV vai kuriem pārstādīti orgāni.

Savukārt Lietuvā Covid-19 vakcīnas papildu devu plānots piedāvāt visai sabiedrībai, sākot no vecāka gadagājuma cilvēkiem un prioritārajām iedzīvotāju grupām, trešdien paziņoja veselības ministra vietniece Živile Simonaitīte.

Zināms, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir sākusi vērtēt pieteikumu "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas pret Covid-19 trešās devas ievadei sešus mēnešus pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas personām no 16 gadu vecuma

RAKUS pēta, vai mediķiem vajadzēs trešo devu

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) ir sākta aizvadītā gada beigās un šī gada sākumā pret Covid-19 potēto mediķu testēšana, lai pārbaudītu viņu antivielu līmeni, kā arī tiek veikta anketēšana par vakcināciju un revakcināciju - ja rezultāti uzrādīs, ka mediķiem būtu nepieciešama papildu pote, tad slimnīcas vadība ar šo priekšlikumu vērsīsies Veselības ministrijā, raksta "Latvijas Avīze".

RAKUS valdes loceklis un galvenais speciālists ķirurģijā Haralds Plaudis pastāstīja, ka pērn decembra pēdējās dienās un arī šī gada janvārī pret Covid-19 sapotējās daudzi ārsti un medicīnas māsas, un kopš tā laika jau aizritējuši vairāk nekā deviņi mēneši.

"Mēs izlēmām, ka pirmajiem 200 vakcinētajiem, kuri nav atkārtoti slimojuši ar Covid-19, tiks veikts antivielu tests, lai varētu pārliecināties, vai pēc ilgāka laika ir saglabājies pietiekami augsts antivielu līmenis," stāstījis Plaudis.

RAKUS bijusi arī iekšējā aptauja, kurā piedalījās 500 darbinieku. Pēc anketu un antivielu datu apkopošanas slimnīcai būs savs viedoklis, ko tā paudīs Veselības ministrijai, sacīja Plaudis, kurš uzskata, ka mediķiem noteikti vajadzētu būt tajā grupā, kuri no Covid-19 jāpasargā ar trešo vakcīnas devu.