foto: AFP/Scanpix
Aprēķināts, cik gadus no dzīves indiešiem atņem ekstremālais gaisa piesārņojums
2019. gadā Indijā vidējā cieto daļiņu koncentrācija gaisā bija 70,3 µg/m³ - augstākā pasaulē.
Dzīvības loterija
2021. gada 2. septembris, 06:21

Aprēķināts, cik gadus no dzīves indiešiem atņem ekstremālais gaisa piesārņojums

Jauns.lv

ASV pētnieki aprēķinājuši, ka piesārņotais gaiss Indijā paredzamo iedzīvotāju dzīves ilgumu samazinājis par aptuveni deviņiem gadiem, raksta BBC.

Pētījumā teikts, ka 480 miljoni cilvēku Indijas ziemeļos saskaras ar "ekstrēmāko gaisa piesārņojuma līmeni pasaulē", un laika gaitā piesārņojuma platība ir palielinājusies, aptverot arī citas valsts daļas.

Stingra tīra gaisa politika varētu pagarināt cilvēku dzīvi par pieciem gadiem, aprēķinājuši pētnieki.

Putekļu vētra Indijā nogalina 77 cilvēkus

Putekļu vētrās Indijas ziemeļos dzīvību zaudējuši 77 cilvēki, bet 143 ievainoti, spēcīgam vējam nogāžot kokus un sagraujot ēku sienas.

gallery icon
15

Indijas pilsētas regulāri ieņem globālo piesārņojuma reitingu augšgalu, un sliktais gaiss, kas jāelpo iedzīvotājiem, ik gadu nogalina vairāk nekā miljons cilvēku.

Čikāgas Universitātes Enerģētikas politikas institūta ziņojumā teikts, ka Indijas ziemeļos cilvēkiem jāelpo gaiss, kura piesārņojuma līmenis 10 reižu pārsniedz rādītājus jebkur citu pasaulē. 

Salīdzinot ar 2000. gada sākumu, piemēram, Indijas rietumu un centrālajos štatos Mahārāštrā un Madhja Pradēšā paredzamais dzīves ilgums samazinājies par divarpus līdz trīs gadiem.

Indijas ikdienas ainiņas - upe, kuras milzīgais piesārņojums vietējiem netraucē tur mazgāties

Brahmaputra ir viena no lielākajām upēm Dienvidāzijā. Upes garums ir aptuveni 2900 km, no kuriem aptuveni 1300 km ir kuģojami, ...

gallery icon
15

Jaunākie dati Čikāgas Universitātes Enerģētikas politikas institūta ziņojumā par gaisa kvalitātes dzīves indeksu liecina, ka Deli pilsētas iedzīvotāju dzīves ilgums varētu pieaugt par 10 gadiem, ja gaisa piesārņojums tiktu samazināts līdz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteiktajiem 10 mikrogramiem uz kubikmetru (µg/m³).

2019. gadā Indijā vidējā cieto daļiņu koncentrācija gaisā bija 70,3 µg/m³ - augstākā pasaulē.

Ziņojumā arī teikts, ka Bangladeša, Indija, Nepāla un Pakistāna, kurās kopā dzīvo gandrīz ceturtā daļa visas pasaules iedzīvotāju, regulāri ierindojas piecu visvairāk piesārņoto valstu vidū.

Ziņojumā teikts, ka Ķīna ir viens no pozitīvajiem piemēriem. Tur efektīva politika palīdzējusi strauji samazināt gaisa piesārņojumu - kopš 2013. gada gaisa piesārņojums mazinājies par 29%.