Esi vesels
2021. gada 27. augusts, 11:15

"Velti naudu netērējiet!" Ģimenes ārsts skaidro, vai antivielu testi var pierādīt, ka vakcinācija pret Covid-19 nav nepieciešama

Jauns.lv

Kāds skatītājs RīgaTV 24 raidījumā “Uz līnijas” jautā – vai nebūtu vērts ģimenes ārstam pacientu pirms vakcinācijas nosūtīt uz antivielu pārbaudi, jo varot pastavēt iespēja, ka Covid-19 infekcija jau ir izslimota un vakcīna nav nepieciešama.

“Ikdienas darbā mēs šos antivielu testus neizmantojam. Protams, interese ir, pieprasījums arī – mūsu pacienti reizēm atnāk un parāda šos izmeklējumus, kas veikti par savu naudu. Valsts praktiski šos antivielu testus neapmaksā. Tie tiek apmaksāti tikai ļoti šaurai iedzīvotāju grupai, kura saistīta ar onkohematoloģiskām slimībām. Tā nav ģimenes ārsta ikdiena,” skaidro ģimenes ārsts, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Ainis Dzalbs.

Ja antivielu testa rezultāts atnāk pozitīvs, tas nozīmē, ka cilvēkam kādreiz bijusi saskare ar jauno koronavīrusu, bet tas neparāda, kad tā bijusi, kā arī nesmiedz informāciju, vai cilvēks ir pasargāts un nesaslims ar Covid-19 atkārtoti, piemēram, tuvāko nedēļu laikā. Kā atzīst A. Dzalbs, pētījumi joprojām notiek tieši saistībā ar antivielu daudzumu un iespēju, ka attiecīgās situācijās runa varētu būt par vienu devu vakcīnas.

“Vēlreiz gribētu teikt iedzīvotājiem – netērējiet naudu antivielu testiem. Tādu reālu padomu, saņemot antivielu testu rezultatus, nevaram sniegt. Ja kādam patiešām ir interese, vai bijāt sastapies ar šo vīrusu vai nē, to var noteikt, bet reāla darbība pēc tam nesekos,” norāda ģimenes ārsts, aicinot tomēr izvēlēties vakcinācijas ceļu pret Covid-19.