Ko darīt, ja tirpst pirksti? Atbild neiroloģe
foto: Shutterstock
Ja tirpšanas dēļ naktī vairs nevar gulēt un sāpes attīstās, noteikti jādodas pie ārsta.
Esi vesels
2021. gada 13. augustā, 18:28

Ko darīt, ja tirpst pirksti? Atbild neiroloģe

"100 Labi Padomi"

Konsultē Medicīnas sabiedrības ARS neiroloģe Aīda Smiļģe.

Visticamāk, vainojams ir karpālā kanāla sindroms jeb rokas vidusnerva nospiedums. Ilgstoši veicot vienveidīgas kustības ar rokām, plaukstas pamatnē – karpālajā kanālā – pietūkst cīpslas un/vai sabiezē saites, radot spiedienu uz nervu, kas stiepjas cauri kanālam. Vienlaikus tiek nospiesti arī sīkie asinsvadi, kas nodrošina nerva apgādi ar asinīm. Šis nervs inervē vairākus plaukstas muskuļus, atbild par pirkstu ādas jutīgumu, tāpēc rodas šādas sūdzības. Tā var būt arī pēc rokas traumas, ja ir bojāti blakus esošie kaulaudi, kas nospiež nervu, arī sievietēm ar olnīcu darbības traucējumiem vai pēc menopauzes.

Pirmais terapijas ieteikums ir miers – jāpārtrauc slodze un jāļauj rokai atpūsties. Var uzlikt ortozi, kas apņem plaukstas locītavu un notur roku miera stāvoklī. Var uzziest pretsāpju ziedi vai iedzert kādu pretsāpju tableti. Ja ir iekaisis nervs, ar sildīšanu nevajadzētu aizrauties, tā der tikai tad, ja vainojamas sāpes locītavā.

Ja tirpšanas dēļ naktī vairs nevar gulēt un sāpes attīstās, noteikti jādodas pie ārsta. Ir speciāls izmeklējums endomiogrāfija, kas parāda, cik nervs ir cietis. Sākotnēji veic medikamentozu terapiju ar lokālām injekcijām, ko papildina ar fizioterapijas procedūrām, kas atbrīvo saspiesto nervu. Ja ārstēšana ar zālēm nedod vēlamo efektu, nepieciešama ķirurģiska palīdzība.

Zināšanai: karpālais kanāls ir šaurs tunelis – apmēram tikpat liels kā īkšķis –, kas atrodas plaukstas iekšpusē. Tas sargā rokas nervu un deviņas cīpslas, kas saliec pirkstus. Agrāk uzskatīja, ka tas mēdz iekaist tikai lauku ļaudīm – laukstrādniekiem, slaucējām, slīpētājiem u. c. Mūsdienās tā ir izplatīta kaite tiem, kuri ilgstoši strādā ar datoru vai citādi noslogo rokas. Arī rokdarbi, piemēram, adīšana, var izraisīt nerva nospiedumu.

Tēmas