foto: AP/Scanpix
Svarīgi jautājumi un atbildes par visām Latvijā pieejamajām Covid-19 vakcīnām
"BioNTech" vakcīnu ražotne Vācijā
Esi vesels
2021. gada 22. jūlijs, 13:25

Svarīgi jautājumi un atbildes par visām Latvijā pieejamajām Covid-19 vakcīnām

Jauns.lv

Zāļu valsts aģentūra publicējusi biežāk uzdotos jautājumus un atbildes par četrām šobrīd Latvijā izmantotajām Covid-19 vakcīnām - "Pfizer-BioNTech" ražoto vakcīnu "Comirnaty", "Moderna" ražoto vakcīnu "Spikevax", "AstraZeneca" vakcīnu "Vaxzevria", kā arī "Johnson & Johnson" ražoto vienas devas "Janssen" vakcīnu.

Vakcīnu pret Covid-19 mērķis ir aizsargāt cilvēkus no slimības, ko izraisa jaunais koronavīruss SARS-CoV-2, veicinot organisma aizsargreakciju. Covid-19 var izraisīt smagu slimību un pat nāvi visu vecumu cilvēkiem, tai skaitā tiem, kam nav citu slimību. Turklāt šobrīd ir maz zināmas ilgtermiņa sekas cilvēka veselībai.

Pirms apstiprināšanas visas vakcīnas ES tiek pārbaudītas pēc vienādi augstiem standartiem tāpat kā jebkuras citas zāles.

Zāļu valsts aģentūra atgādina, ka, tāpat kā visām zālēm, arī vakcīnām ir ieguvumi un riski, un nav tādu vakcīnu, kuras vienmēr būtu efektīvas 100% gadījumu visos dzīves apstākļos.

Zāļu valsts aģentūra visu laiku pēc vakcīnu pret Covid-19 apstiprināšanas nepārtraukti sekos līdzi datiem par vakcīnu drošumu un efektivitāti, tai skaitā apkopojot un analizējot nevēlamus notikumus pēc vakcinācijas.

Nākamā lapa: Jautājumi un atbildes par "Pfizer-BioNTech" vakcīnu "Comirnaty"