Runā speciālists
2021. gada 13. jūnijs, 20:20

Vai nirēja stāsts par atrašanos vaļa mutē ir patiess? Ārsts pauž skepsi

Jauns.lv

Viens no Keipkodas slimnīcas - iestādes, kur izmeklēja 56 gadus veco nirēju Maiklu Pakardu, kurš nonāca vaļa mutē, bet tika no tās izspļauts, - ārstiem paudis skepsi par to, vai vīrietis tiešām stāsta patiesību, vēsta "New York Post".

Ārsts paudis neticību Pakarda stāstītajam, jo esot ļoti aizdomīgi, ka nirējs neesot guvis nevienu barotraumu. Esot pārsteidzoši, ka vīrietis guvis vien mīksto audu bojājumus. Ārsts uzskata, ka traumām vajadzēja būt manāmākām, piemēram, dzirdes traucējumiem u.tml.

Skepsi par notikušo pauduši arī zvejnieki un citi jūras pārzinēji.

Tikmēr Piekrastes vaļu pētījumu centra direktore Džūka Robinsa norāda, ka nav pamata apšaubīt Pakarda teikto. "Es nedomāju, ka tā ir mānīšanās, jo es pati zinu iesaistītos cilvēkus... Tāpēc man ir pamats uzskatīt, ka tas, ko viņi saka, ir patiess."

Viņa teic, ka pati pirmo reizi gan dzird par šādu atgadījumu, bet tas neesot neiespējami, jo brīdī, kad valis barojas, viņš neticami plati atverot muti. Rīkle gan esot pārāk šaura, lai norītu cilvēku.

Savukārt Okeāna alianses jūras biologs Īans Kerrs CBS norāda, ka otro reizi dzird par šādu gadījumu. Viņš teic, ka Pakards bijis nepareizajā vietā nepareizajā laikā. "Esmu pārliecināts, ka valis bija tikpat nobijies, cik Maikls," teic biologs, piebilstot, ka vaļi nav drauds cilvēkiem.

Ko stāsta nirējs?

56 gadus vecais Maikls Pakards 11.jūnija rītā netālu no Provinstaunas, kas atrodas Atlantijas okeāna piekrastē, ienira, lai ķertu omārus.

"Piepeši es sajutu milzīgu grūdienu, bet pēc tam sapratu, ka apkārt ir tumsa. Es jutu, ka kustos. Jutu, kā valis ar mutes muskuļiem mani grūsta," stāstīja slimnīcā nogādātais nirējs, ziņo "Cape Cod Times".

Sākumā vīrietim bija aizdomas, ka viņu aprijusi haizivs, taču, saprotot, ka nav nekādu nopietnu ievainojumu, viņš nojauta, ka atrodas valī. Pakards sāka aktīvi kustēties, kā rezultātā dzīvnieks viņu izspļāva.

Viņš lēš, ka apmēram 30-40 sekundes atradies vaļa mutē, bet turpināja elpot, jo viņam joprojām bija nirēja elpošanas aparāts.

Jau pēc neilga brīža vīrieša pārinieks iecēla Maiklu laivā un nogādāja krastā. Kolēģis esot redzējis šokējošo brīdi, kad valis izspļauj Pakardu no mutes.

Sākumā Pakards domāja, ka incidentā ir salauzis kājas, bet ārsti vēlāk konstatēja, ka viņam ir mīksto audu bojājumi un sasitumi, un vēlāk tajā pašā dienā viņš jau tika atbrīvots no vietējās slimnīcas.

Tēmas