foto: AFP/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Izbraukuma vakcinācija Kenijas laukos.
Esi vesels
2021. gada 5. jūnijs, 05:22

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Pandēmija nebeigsies, kamēr nebūs vakcinēti 70% cilvēces, brīdinājis Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģiona direktors Hanss Klūge. Eiropas Savienībā vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 36,6% iedzīvotāju, 16,9% ir pilnībā vakcinēti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eiropas Komisija pēc Eiropas Zāļu aģentūras ieteikuma apstiprinājusi "Pfizer/BioNTech" vakcīnas lietošanu pusaudžiem vecumā no 12 līdz 15 gadiem. Klīniskie pētījumi uzrādīja simtprocentīgu efektivitāti.

Austrālijas nacionālā lidsabiedrība "Qantas Airways" plāno piešķirt pasažieriem Austrālijā atlaides un citas balvas, ja viņi būs vakcinējušies. Pret Covid-19 pilnībā potēti tikai aptuveni 2% austrāliešu.

Kalifornijas administrācija vakcinācijas veicināšanai izveidojusi loterijas fondu 116 miljonu ASV dolāru apjomā un 15. jūnijā desmit laimīgajiem izlozēs pa pusotram miljonam dolāru. Štats izmanto savu imunizācijas datubāzi, lai automātiski iekļautu izlozēs jebkuru cilvēku no 12 gadu vecuma, kurš saņēmis vismaz vienu devu. Vēl 30 cilvēku saņems pa 50 000 dolāru un divi miljoni dāvanu kartes 50 dolāru vērtībā.

Slovākija ar valdības lēmumu kļuvusi par otro Eiropas Savienības valsti pēc Ungārijas, kas atļāvusi izmantot Krievijas vakcīnu "Sputnik V". Tomēr veselības ministrs Vladimirs Lengvarskis, jautāts, vai viņš ir gatavs sapotēties ar "Sputnik V" vai ieteikt to saviem radiniekiem, atbildējis noliedzoši.

Londonā bāzētā sabiedrisko attiecību aģentūra "Fazze", kas saistīta ar Krieviju, piedāvājusi samaksu Vācijas un Francijas blogeriem un influenceriem, lai viņi savus sekotājus maldina par vairāku simtu cilvēku nāvi, kas it kā esot izraisījusies pēc potes ar "BioNTech/Pfizer" vakcīnu. Aiz dezinformācijas mēģinājuma stāv kustības "Krievu iniciatīva" dibinātāja Jūlija Serebrjanska, kuras firma internetā tirgojusi pretimpotences līdzekļus ar beigušos derīguma termiņu.

Čečenijas vietvaldis Ramzans Kadirovs ieteicis antivakseriem medicīnisko palīdzību sniegt pēdējā kārtā: “Lai sajūt, cik briesmīgs ir skābekļa trūkums.” Ziemeļkaukāza federālais apgabals vakcinācijas ziņā ir pēdējā vietā Krievijā, Čečenija – ceturtajā vietā apgabalā. Kadirovs paudis, ka, atsakoties potēties, Čečenijai draud trešais pandēmijas vilnis un slimnīcas var netikt galā.