foto: unsplash.com
Britu speciālisti iesaka labāko veidu, kā kontrolēt hroniskas sāpes
Esi vesels
2021. gada 24. aprīlis, 05:31

Britu speciālisti iesaka labāko veidu, kā kontrolēt hroniskas sāpes

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Pretsāpju līdzekļi neiedarbojas, bet akupunktūra iedarbojas, un tā ir labāka metode, kā kontrolēt hroniskas sāpes, iesaka Apvienotās Karalistes veselības standartu uzraudzītāji.

NICE (National Institute of Health and Care Excellence) vadlīniju uzmetumā par sāpju novēršanu teikts, ka akupunktūrai būtu jāaizvieto spēcīgie opioīdi, kas nav efektīvi un rada atkarību.

NICE ir organizācija, kas ir atbildīga par ārstēšanas ieteikumiem, lai metodes un zāles būtu drošas un efektīvas un arī nāktu par labu Lielbritānijas veselības aprūpes budžetam.

Kā pārbaudītus līdzekļus, lai novērstu hroniskas sāpes, NICE iesaka arī fiziskās aktivitātes, psiholoģisku terapiju un antidepresantus.

Apskatot pierādījumus, NICE eksperti saka – nav neviena standarta pretsāpju līdzekļa, kas būtu efektīvs, ieskaitot paracetamolu, nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, benzodiazepīnus un opioīdus. Kas attiecas uz opioīdiem, tad ir pierādījumi par to ilgtermiņa kaitīgumu.

Toties NICE komiteja atrada 27 pētījumus, kuros secināts, ka akupunktūra trīs mēnešu laikā, salīdzinot ar placebo, samazina sāpes un uzlabo sāpju māktā cilvēka dzīves kvalitāti. Iedarbīgas bija arī grupu sporta nodarbības un kognitīvi biheiviorāla terapija.