foto: Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca
Paveikta unikāla 8 stundu operācija 38 gadus vecam vēža pacientam Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā
Esi vesels
2021. gada 20. aprīlis, 12:48

Paveikta unikāla 8 stundu operācija 38 gadus vecam vēža pacientam Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā

Jauns.lv

Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas ķirurgi veikuši Latvijā pirmo šāda tipa operācija - visa augšdelma kaula aizvietošana ar endoprotēzi onkoloģiskam pacientam, pilnībā saglabājot elkoņa un plaukstas funkcionalitāti, portālu Jauns.lv informēja slimnīcas pārstāvji. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Slimnīcas pārstāvji stāsta, ka 38 gadus vecs pacients aptuveni pusgadu sūdzējās par sāpēm labā pleca locītavā. Tika diagnosticēta augšdelma kaula hondrosarkoma (ļaundabīgs audzējs, nav iespējama ķīmijterapija vai apstarošana). 

2020. gada aprīlī tika veikta audzēja rezekcija un endoprotezēšana. Pacients izgāja rehabilitācijas kursu, atsāka strādāt, taču pēc 10 mēnešiem pamanīja veidojumu operācijas zonā. Tika veikti radioloģiskie izmeklējumi, kuros apstiprinājās recidīvs, metastāzes netika konstatētas.

Visbiežāk šādās situācijās, ja ir recidīvs, tiek veikta ekstremitātes amputācija, kas atstāj neatgriezeniskas sekas uz pacienta turpmāko dzīvi. Pacients ļoti nevēlējās veikt amputāciju, jo tā ir viņa vadošā roka un ikdienas aktivitātēs un darbā ir nepieciešama. 

Izvērtējot radioloģiskos izmeklējumus, bija pārliecība, ka var veikt ekstremitāti un tās funkcionalitāti saglabājošu operāciju, ievērojot onkoloģiskās radikalitātes principus- izņemt visu audzēju vienā blokā, to neatverot, pie tam saglabājot visus asinsvadus un nervus, kā arī muskuļus. To izdarot, ir nepieciešams aizvietot ne tikai izņemto kaulu, bet arī pleca un elkoņa locītavu ar endoprotēzi- lai roka kustētos.

8 stundas garā operācijā, kurā piedalījās ārsts traumatologs, ortopēds Lauris Repša, traumatoloģijas, ortopēdijas rezidents Andris Levis, ārsts anesteziologs Jeļena Solovjova, operāciju māsas Ilona Jevsejeva un Aija Avotiņa, anestezioloģijas māsa Anda Bukša, tika veikta visa labā augšdelma kaula un audzēja izņemšana, un rekonstrukcija ar endoprotēzi. 

Pēc operācijas pacientam uzsākta intensīva fizioterapija fizotearpeites Ilzes Vindeles uzraudzībā. Audzējs ir izņemts pilnībā, kas pacientam dod labas nākotnes prognozes, un ir izdevies saglabāt pilnībā funkcionālu labā elkoņa un plaukstas locītavu. Pacients arī turpmāk būs spējīgs veikt ikdienas aktivitātes, atklāj slimnīcā.