foto: unsplash.com
Četras tējas, kas var palīdzēt, ja uzpūties vēders
Dabasspēks
2021. gada 31. marts, 19:31

Četras tējas, kas var palīdzēt, ja uzpūties vēders

"100 Labi padomi Par veselību"

Zinātnieki ir labi izpētījuši, kādi garšaugi spēj samazināt diskomfortu, kad ir uzpūties vēders. Šis tējas var izmantot gan vienas pašas, gan iekļaut dažādos maisījumos.

Ingveram piemīt karminatīvs efekts – tas veicina zarnu darbību, samazina spazmas un ļauj ierobežot gāzu uzkrāšanos. Zinātnieki parasti izmantojuši ingvera ekstraktu, taču ir pārbaudītas arī citas formas un secināts, ka aktīvā viela – ingverols – ir klātesoša visās. Gremošanai vislabāk palīdz kaltēts ingvers.

Lai pagatavotu tēju, aplejiet pustējkaroti pulverī samaltas kaltētas ingvera saknes ar krūzi (240 ml) verdoša ūdens un piecas minūtes nostādiniet. Ja izmantojat svaigu sakni, tā ir jāsarīvē (apmēram ēdamkarote) un desmit minūtes jāpavāra, pēc tam jānokāš.

Piparmētra. Šo tik pazīstamo augu bieži iekļauj gremošanas tēju sastāvā, jo piparmētra satur flavonoīdus un ēterisko eļļu, kas atslābina zarnu sieniņas un atvieglo spazmas. Tējai aplejiet vienu ēdamkaroti kaltētu piparmētru (vai 3 ēdamkarotes svaigu) ar krūzi vāroša ūdens un 10 minūtes ļaujiet ievilkties.

Vērmeles. Rūgtvielas, ko vērmele satur, veicina gremošanas sulu izdalīšanos un tādējādi uzlabo ēdiena sašķelšanu. Tujola dēļ, kas ir vērmelēs, šo tēju nedrīkt lietot grūtnieces. Aplietai ar verdošu ūdeni (viena tējkarote kaltētu vērmeļu), tējai piecas minūtes jāļauj ievilkties.

Fenheļa sēklas. Šī ir viena no visplašāk lietotajām tējām. Izpētīts, ka fenheļa sēklas stimulē zarnu darbību, paātrina gremošanu, veicina vielmaiņu, samazina gāzes un arī attīra organismu. Lai tēja labāk ievilktos, sēklas pirms apliešanas ar ūdeni vēlams saberzt. Vienai krūzei vajadzīgas 2 tējkarotes sēklu, un, aplietām ar verdošu ūdeni, tām ir 10–15 minūtes jāļauj ievilkties.