Esi vesels
2021. gada 9. marts, 06:40

Daži mediķi sašutuši: "vakcīnas naudas" izmešana vējā. Teju 100 eiro viena cilvēka apmācībai, kā pareizi iedurt poti

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Sākoties vakcinācijai pret Covid-19, daļa mediķu pauž neizpratni un sašutumu par Veselības ministrijas ieceri atvēlēt 48 400 eiro ārstniecības personāla apmācībai, kā pareizi cilvēkus potēt. Ārsti un medmāsas vakcinēt iemācās jau studiju gados un tā ir viena no pamatlietām, kura iekalta kā ābeces pamatgudrība. Tagad ministrija budžetā pieprasījusi līdzekļus apmēram 500 cilvēku apmācībai, kā pareizi iedurt poti.

Daudzi praktizējošie mediķi to uzskata par naudas nepamatotu šķērdēšanu. Neatliekamās medicīnas speciālistu asociācijas vadītājs Rafaels Ciekurs pirms divām nedēļām sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja: “Nu šis ir gan galīgi nepareizi! Ārstniecības personu apmācībai vakcinēšanas veikšanā 48 000! Nopietni? Es arī esmu māsa un ar pieredzi klīnisko prasmju apmācīšanā. Ja ārstniecības persona nemāk veikt muskulāru injekciju, diploms ir nekavējoties jāatņem!

Kad sākās pirmais Covid-19 vilnis, mēs ar Neatliekamās palīdzības dienesta (NMPD) direktori Lieni Cipuli skatījāmies un atkārtojām Covid-19 testu veikšanu. Un šodien mēs apmācīsim par 48 tūkstošiem ārstniecības personas muskulārā injekcijas veikšanā? Es esmu gatavs apmācību nodrošināt bez maksas tiešsaistē! Šādas summas met šaubu ēnu uz visu veselības aprūpes sistēmu, jau tā pacienti ir agresīvi pret mediķiem, jo domā, ka mēs peldamies naudā. Un tagad šādas summas par manipulācijas apmācībām, kas ir pamatu pamats – procedūru tehnika, klīniskās prasmes. Par šādām summām un izpildi man ir kauns, tā tiešām ir publiska laupīšana!”

Ja Veselības ministrija plānojusi šādu apmācību 500 cilvēkiem, tad iznāk, ka katram par vienas dienas apmācību paredzēts tērēt 97 eiro. Tas nozīmē, ka uz vienu ārstniecības personu 97 eiro. Tā ir dalības maksa starptautiskā ārzemju kongresā, kas ilgst vairākas dienas, teic Ciekurs.

Savukārt Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide skaidro, ka ģimenes ārstiem šādas apmācības nevajag, jo vakcinācija ir viņu ikdienas darba sastāvdaļa: “Mēs savus pacientus vakcinējam bez Covid-19 jau gadiem. Ja runa ir, ka ir nepieciešams piesaistīt kādus jaunus darbiniekus, varbūt…”.

Vai šādas naudas tērēšana ir adekvāta, un kas šajos kursos piedalīsies, Jauns.lv jautāja Veselības ministrijai. Ministrijas preses sekretāre Sintija Gulbe skaidroja:

“Plānoto apmācību mērķis ir vakcinācijas iestādēm, kad uzsāks masveida vakcināciju, nodrošināt iespēju piesaistīt iespējami lielāku skaitu  ārstniecības personu, kuras vakcinēs. Vakcinācijas iestādes rekomendēs tos, kuriem būs nepieciešamas mācības, un tā arī tiks nodrošināta.

foto: Paula Čurkste/LETA
Veselības ministrija pieprasījusi vairāk nekā 48 tūkstošus eiro, lai vakcinēšanai apmācītu ārstniecības personas, kuras varētu būt aizmirsušas, kā pareizi veikt injekcijas.

Plānotā apmācību norise - vienas dienas teorētiskās un praktiskās mācības ārstniecības personām, kuras, ja masveida vakcinācijai tiks atvērti 500 vakcinācijas punkti, būs nepieciešams piesaistīt - vai nu tādus mediķus, kuru ikdienas darbs nav saistīts ar vakcināciju, vai tādus, kuri nesen atgriezušies nozarē.

Apgūstamās tēmas:

  • aktuālā Covid-19 vakcinācijas organizācijas kārtība, vakcinācijas kabineta aprīkojums, rīcība ar to, vakcinācijas komandas sadarbība, atbalsta un konsultēšanās iespējas;
  • Covid-19 vakcīnas uzbūve un darbības principi, riska grupas, kontrindikācijas, piesardzības pasākumi;
  • Covid-19 vakcīnas vizuālais novērtējums, derīguma termiņš, uzglabāšana pirms lietošanas;
  • Covid-19 vakcīnas transportēšana, aukstuma ķēdes uzturēšanas pamatojums un nozīme, aukstuma ķēdes nodrošināšana un rīcība prasību pārkāpuma gadījumā (saziņa un organizatoriskie jautājumi);
  • injekciju tehnika – klienta pozicionēšana, atbilstošas injekcijas vietas izvēle un noteikšana, vakcīnas sagatavošana saskaņā ar vakcīnas ražotāja norādījumiem, darba vietas sagatavošana vakcinācijai atbilstoši  higiēnas un aseptikas prasībām, devas noteikšana, vakcīnas ievadīšanas tehnikas;
  • iespējamās blakusparādības, rīcība blakusparādību gadījumā - anafilakse un neatliekamās medicīniskās palīdzības apmācība, reaģēšana uz tūlītēju nopietnu nevēlamu notikumu pēc vakcinācijas, neatliekamās medicīniskās palīdzības aprīkojums, tā pieejamība un pielietojums;
  • individuālo aizsardzības līdzekļu lietošana – prasības individuālajiem aizsardzības līdzekļiem vakcinācijas laikā, to pareiza lietošana;
  • vakcinācijas aprīkojuma (šļirces, flakoni u.c.) droša iznīcināšana;
  • prasības personas datu apstrādei un darbam ar medicīnisko dokumentāciju;
  • komunikācija ar klientu.

Apmācības nodrošinās Rīgas Stradiņa universitāte. Paredzēts apmācīt no 100 līdz 500 mediķus. Mācības paredzētas plašam mediķu lokam: ārsti, māsas, ārsta palīgi, vecmātes, kas var tikt precizēta atbilstoši epidemioloģiskajai situācijai un vakcinācijas plāna īstenošanai. Mācības notiks visā Latvijas teritorijā atbilstoši vakcinācijas plāna īstenošanai”.