foto: unsplash.com
Pierādīts pētījumā: placebo efektu var attiecināt arī uz psihodēliskām vielām
Esi vesels
2021. gada 21. februāris, 17:45

Pierādīts pētījumā: placebo efektu var attiecināt arī uz psihodēliskām vielām

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Zināms, ka zāles var “iedarboties” pat tad, ja tajās nav aktīvās vielas, un tas pats attiecas arī uz psihodēliskajiem līdzekļiem.

Cilvēki, kas psilocibīna vietā saņēma placebo – psilocibīns ir halucinogēno sēņu aktīvā sastāvdaļa –, tik un tā sajuta psihodēlisko halucinogēno efektu.

Divdesmit no 33 dalībniekiem, kam tika dots placebo līdzeklis, atzina, ka pieredzējuši halucinācijas: sienas kustējušās, raksti uz tām mainījuši formu vai viņi paši pārvērtušies.

Pētnieki no Makgila Universitātes uzaicināja pētījuma dalībniekus uz “psihodēlisko ballīti” – tajā bija attiecīgas gaismas un mūzika, un telpā darbojās desmit baltos uzsvārčos tērpti asistenti, kas ikvienam, kam bija slikts halucinogēnais “ceļojums”, palīdzēja. Kā sacīja pētnieks Džejs Olsons, vide bija tik pārliecinoša, ka lielākā daļa pētījuma dalībnieku uzskatīja, ka lieto īstas halucinogēnās sēnes, nevis cukura tableti. Un te nu zinātniekiem paveras nopietns izpētes lauks.

Tā kā psihodēliskos līdzekļus izmanto depresijas slimnieku ārstēšanā, to vietā varētu lietot nekaitīgo placebo, kam nav visu nelabvēlīgo blakņu, kādi ir psihodēliskajiem līdzekļiem, bet tie tik un tā nodrošina līdzīgu ieguvumu.