Zivs ēšana pusdienās ir labvēlīga smadzenēm
foto: Pixabay.com
Dabasspēks

Zivs ēšana pusdienās ir labvēlīga smadzenēm

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Zivju ēšana pāris reižu nedēļā varētu pasargāt smadzenes no bojājumiem, kādus tām nodara gaisa piesārņojums.

Omega 3 taukskābes, kas ir zivīs, pretdarbojas gaisa piesārņojuma sliktākajiem efektiem, kuri var izraisīt smadzeņu baltās vielas un hipokampa sarukšanu, un šīs smadzeņu daļas atbild par atmiņu un problēmu risināšanu.

Kolumbijas Universitātes pētnieki Ņujorkā testēja 1315 sievietes, kas bija vidēji 70 gadu vecas un kam nebija nekādu demences pazīmju. Pētnieki sekoja līdzi, cik daudz zivju sievietes nedēļā apēd, ieskaitot tvaicētas, sutinātas, cepeškrāsnī ceptas zivis un arī tunci kārbā, bet ne uz pannas ceptas zivis, jo šādi cepot, tiek bojātas taukskābes, kas ir zivīs. Pētnieki arī mērīja gaisa piesārņojumu, kāds bija apkārtnē, kurā sievietes dzīvoja.

Pētnieki atklāja, ka sievietēm, kam asinīs bija vairāk Omega 3 taukskābju, bija vairāk smadzeņu baltās vielas, un taukskābes arī pasargāja to sieviešu smadzenes, kuras dzīvoja vairāk piesārņotās vietās.