Dabasspēks
2021. gada 6. februāris, 16:08

C vitamīns - kāpēc tas organismam ir tik svarīgs

"100 Labi Padomi"

C vitamīns ir ļoti svarīga viela, jo cilvēka ķermenī veido dažādas olbaltumvielas, no kuram sastāv asinsvadi, skrimšļi, asins un imunitātes šūnas. Šis vitamīns aktivē virsnieres, samazina stresa hormonu postošo darbību un uzlabo izskatu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
  • Ja asinīs ir zems C vitamīna līmenis, tad audi nespēj ātri atjaunoties, īpaši cieš asinsvadi un skrimšļi, kuri sastāv no kolagēna. Par tā trūkumu liecina ne tikai vāja imunitāte, bet arī ilgi dzīstoši zilumi, asinsvadu zvaigznītes, smaganu jutīgums un neliela asiņošana, grūti ārstējami locītavu, trofiskās čūlas, skrimšļu nodilšana.
     
  • Sākumā par C vitamīna trūkumu liecina nepārejošs nogurums un muskuļu vājums, tad var parādīties diskomforts locītavās, smaguma sajūta kājās, aukstas kājas un rokas. Virsnieres – mazie orgāni, kas atbild par mūsu možumu, enerģiju un adaptāciju stresa situācijā, – visvairāk cieš no C vitamīna trūkuma, jo tas ir ļoti vajadzīgs virsnieru hormonu izstrādei.

Kuru C vitamīnu lietot, ja jutīgs kuņģis?

  • Ja cilvēkam ir jutīgs gremošanas trakts, paaugstināts kuņģa skābes daudzums, gastrīts vai gremošanas traucējumi, ja viņam jālieto zāles, kas bojā kuņģa gļotādu, parastā C vitamīna forma – askorbīnskābe var kairināt, dedzināt un radīt diskomfortu. Šādiem cilvēkiem risinājums ir bezskābes C vitamīns - tas nesatur skābi un tā ph ir 6,8–7,3. Pieejams tīrā veidā vai kopā ar bioflavonoīdiem.
     
  • Savā dabīgajā vidē C vitamīns atrodas kopā ar bioflavonoīdiem, pastiprinot cits cita darbību. Bioflavonoīdi ir bioloģiski aktīvas molekulas, kas atrodas, piemēram, zem greipfrūta miziņas vai mežrozīšu ogu miziņā.