foto: PA
Vai vakcinētajiem būs jāturpina lietot sejas maskas? Uz šo un citiem jautājumiem atbild SPKC
2021. gada 16. janvāris, 20:03

Vai vakcinētajiem būs jāturpina lietot sejas maskas? Uz šo un citiem jautājumiem atbild SPKC

Jauns.lv

Latvijā pret Covid-19 šobrīd vakcinētas kopā 14 962 personas. Vakcinācijas plāns paredz sabiedrības grupu sadalījumu pa mēnešiem, kopumā vakcinējot vismaz 60% Latvijas iedzīvotāju. Joprojām iedzīvotājiem gan ir daudz neatbildētu jautājumu, piemēram, par to, vai pēc vakcinēšanās būs jāturpina lietot sejas maskas. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sniedz atbildes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā atsķiras "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" vakcīnas? 

  • Pirmā un būtiskākā atšķirība starp abām vakcīnām ir saistīta ar to uzglabāšanu. Ja "Pfizer-BioNTech"  izstrādātā vakcīna sasaldētā veidā ir jāuzglabā īpašās saldētavās -90°C līdz -60°C temperatūrā, tad "Moderna" ražoto vakcīnu var uzglabāt ledusskapjos -25°C  līdz -15°C temperatūrā.
  • Otra atšķirība - "Pfizer-BioNTech" vakcīna "Comirnaty" ir piemērota vakcinācijai no 16 gadu vecuma, savukārt "Moderna" –  no 18 gadu vecuma. 
  • Trešā atšķirība - intervāls starp abām vakcīnas devām. "Moderna" savos pētījumos iedarbības un drošuma demonstrēšanai izmantoja 28 dienu intervālu starp abām vakcīnu devām, tāpēc šai vakcīnai starp pirmo un otro vakcīnas devu rekomendē ievērot 28 dienu intervālu. Savukārt starp "Pfizer-BioNTech" vakcīnas "Comirnaty" abām devām jāievēro 21 dienas intervāls.

Abas vakcīnas uzrāda teju identisku efektivitāti pret Covid-19: "Pfizer-BioNTech" vakcīna - 95%, bet "Moderna" vakcīna - 94%.

Tā kā abas vakcīnas ir reģistrētas ar nosacījumiem, tad vēl 2 gadus abiem ražotājiem būs jāturpina veikt klīniskos pētījumus, lai iegūtu papildu datus par vakcīnām cilvēkiem dažādās vecuma grupās.

Vai persona varēs izvēlēties, kuru vakcīnu saņemt? 

Kamēr vakcīnas ir pieejamas ierobežotā daudzumā, nav iespējams izvēlēties, kuru vakcīnu saņemt.

Par atbilstošākās vakcīnas piemērošanu lemj ārstējošais ārsts, izvērtējot cilvēka veselības stāvokli, alerģiskās reakcijas pret vakcīnu sastāvā esošajām palīgvielām u.c. aspektus.

Vai pēc vakcinēšanas jāturpina ievērot noteiktie ierobežojumi? 

SPKC norāda, ka arī pēc vakcinācijas būs jāturpina noteiktie drošības pasākumi. Covid-19 vakcīnas ir droša aizsardzība pret simptomātisku saslimšanu ar Covid-19, taču nav zināms šo vakcīnu efekts uz vīrusa transmisiju sabiedrībā jeb asimptomātiska vīrusa pārnēsāšanas iespēju un nodošanu tālāk citiem. Citiem vārdiem sakot, vakcinētam cilvēkam var nebūt Covid-19 simptomu, taču viņš var turpināt pārnēsāt vīrusu un apdraudēt citus cilvēkus, kuri vēl nav vakcinēti. 

Vai persona drīkst atteikties no vakcinēšanās? 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vakcinēšanās pret Covid-19 ir brīvprātīga, tostarp veselības aprūpes darbiniekiem. 

SPKC gan atgādina, ka šobrīd vakcinēšanās pret Covid-19 ir vienīgais zināmais solis pretī iespējai atgriezties dzīves ritmā, kāds bija pirms pandēmijas.

Vai ir bīstami inficēties ar Covid-19 pirms otras devas saņemšanas? 

Situācijas, kad cilvēki inficējas ar vīrusu starp vakcinācijas devām, nav bīstamas. Šādi gadījumi noteikti nav bīstamāki kā situācijās, ja cilvēks nav vakcinēts nemaz. Ja pēc pirmās vakcīnas saņemšanas cilvēks inficējas ar Covid-19, viņam noteikti ir jākonsultējas ar infektologu un jāprecizē turpmākā rīcība. 

Vai vakcinēšanās izstrādā imunitāti pret Covid-19 uz visu mūžu? 

Ekspertiem pagaidām vēl nav atbildes, vai būs nepieciešama atkārtota vakcinēšanās un cik bieži. Var gadīties, ka tas nepieciešams, piemēram, pēc diviem, pieciem vai desmit gadiem. Tas nav atkarīgs tikai no vakcīnas, bet arī paša vīrusa un kā tas mainīsies.

SPKC atgādina, ka SARS CoV-2 vīruss ir jauns, tāpēc pagaidām ir maz datu par tā infekcijas radīto imunitāti.

Vai ir nozīme vakcinēties, ja persona jau ir izslimojusi Covid-19?

Jā, ir jēga vakcinēties arī šādā gadījumā. Pagaidām redzams, ka apmēram trīs mēnešus pēc dabīgi izslimotas infekcijas organisma aizsardzības līmenis sāk samazināties, savukārt pēc vakcīnas tas nenotiek.

Vai vakcinēties drīkst tikai Covid-19 negatīvs cilvēks? 

Pirms vakcinēšanās testu veikt nav nepieciešams. Pat, ja cilvēks ir inficējies ar Covid-19, vakcīna simptomus nepastiprina un nekaitē pat smagi noritošas infekcijas gadījumā. Savukārt smagi noritoša infekcija nemazina vakcīnas efektivitāti.

Vai ir iespējams inficēties ar Covid-19 vakcinācijas procesā?

Nē. Vakcīna nesatur vīrusu vai tā formu, bet gan aktīvo vielu RNA ziņnesi (mRNA), kas nodrošina vakcīnas iedarbīgumu.