foto: imago images/Christian Ohde/Scanpix
"AstraZeneca" lūdz EZA apstiprināt tās Covid-19 vakcīnu
Kad apstiprinās "AstraZeneca", Eiropas Savienībā būs trīs preparāti imunizācijai pret Covid-19.
Esi vesels
2021. gada 12. janvāris, 10:36

"AstraZeneca" lūdz EZA apstiprināt tās Covid-19 vakcīnu

Jauns.lv / LETA

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) otrdien paziņoja, ka kompānija "AstraZeneca" un Oksfordas Universitāte iesniegušas oficiālu pieteikumu to izstrādātās Covid-19 vakcīnas reģistrācijai Eiropas Savienībā (ES) un lēmums par apstiprināšanu varētu tikt pieņemts līdz 29.janvārim.

"EZA saņēmusi pieteikumu reģistrācijai ar nosacījumiem "AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes izstrādātajai Covid-19 vakcīnai," teikts EZA paziņojumā.

EZA norādīja, ka vakcīnas izvērtējums "notiks pēc paātrināta grafika".

"Viedoklis par reģistrāciju varētu tikt izdots līdz 29.janvārim (..), ja iesniegtie dati par vakcīnas kvalitāti, drošību un efektivitāti ir pietiekami spēcīgi un pilni," pavēstīja EZA.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena "AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes pieteikuma iesniegšanu raksturoja kā "labas ziņas".

Vakcīna pēc EZA apstiprinājuma vēl ir jāapstiprina EK, taču tas tiek uzskatīts par tikai formalitāti.

Līdz šim izmantošanai ES apstiprinātas divas Covid-19 vakcīnas - "Pfizer" un "BioNTech" vakcīna "Comirnaty" un ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna.

"AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes izstrādāto vakcīnu ir lētāk ražot nekā konkurentiem, vieglāk uzglabāt un transportēt.