foto: UGruntmanis/Twitter
Atzītais latviešu ārsts Gruntmanis ar līksmu fotogrāfiju "nosvin" vakcīnas saņemšanu
Runā speciālists
2021. gada 5. janvāris, 11:17

Atzītais latviešu ārsts Gruntmanis ar līksmu fotogrāfiju "nosvin" vakcīnas saņemšanu

Jauns.lv

Atzītais latviešu ārsts, profesors un endokrinologs Uģis Gruntmanis, kurš pēc 20 ASV pavadītiem gadiem atgriezās Latvijā, taču bija spiests atkal aizbraukt, sociālajos tīklos priecājas, ka arī viņš ticis pie savas Covid-19 potes. 

"Esmu tik priecīgs saņemt savu Covid-19 vakcīnu, lai izbeigtu šo pandēmiju. Mums visiem jāuzrota savas piedurknes un jāsavakcinējas pēc iespējas ātrāk, lai beidzot noliktu nost savas maskas, sanāktu kopā un sāktu dziedināšanas procesu," viņš pauž. 

Endokrinologs Uģis Gruntmanis, kurš 22 gadus strādāja ASV un kļuva par Teksasas Universitātes profesoru, aizpērn atgriezās Latvijā, jo vēlējās panākt labas pārmaiņas Latvijas veselības sistēmā. Tomēr dažādu birokrātisko šķēršļu dēļ viņš bija spiests doties atpakaļ, savus iebildumus pret Latvijas veselības aprūpes sistēmas problēmām paužot arī publiski. 

Gruntmanis pagājušajā vasarā skaidroja: "Saskaņā ar Latvijas likumdošanu es formāli tiešām "neatbilstu" profesora amatam. Man ieteica aizstāvēt disertāciju, apkopojot manas publikācijas, taču es negribēju iemīt šo formālisma taciņu, jo stingri uzskatu, ka vajadzīgs izstrādāt skaidras likumdošanas normas, kas palīdz diasporas zinātniekiem atgriezties. Ja medicīnā, jurisprudencē un biznesā paliks šī prasība, tad Latvijas diasporas pārstāvji no anglosakšu valstīm neatgriezīsies, turklāt ne tikai mazās samaksas, bet arī šo šķēršļu dēļ. Taču gan jau manā gadījumā atrastos cits "piedauzības akmens", ko aizvelt man ceļā."