foto: LETA
RSU atbalsta iniciatīvu plašāk apmācīt ārstus darbam ar Covid-19 pacientiem
RSU veselības studiju prorektors Guntis Bahs.
Runā speciālists
2020. gada 16. decembris, 18:37

RSU atbalsta iniciatīvu plašāk apmācīt ārstus darbam ar Covid-19 pacientiem

Jauns.lv

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) atbalsta Latvijas Jauno Ārstu asociācijas (LJĀA) iniciatīvu sākt plašāku ārstu apmācību darbam ar Covid-19 pacientiem.

RSU veselības studiju prorektors profesors Guntis Bahs norāda, ka  universitātei jau ir labas iestrādes šādu kursu organizēšanā.

Viņš uzsver: "Jau šā gada sākumā – Covid-19 pirmā viļņa laikā – Rīgas Stradiņa universitāte organizēja apmācību kursus un ierakstīja ļoti daudz mācību video materiālu. RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra kolēģi, instruktori, dažādu specialitāšu mediķi devās uz slimnīcām, lai parādītu, piemēram, kā pareizi medicīnas personālam apģērbties, lai veiktu Covid-19 pacientu aprūpi. Tika ierakstīti video sižeti, tika organizēti kursi slimnīcās".

Bahs teic, ka RSU redz sevi kā valsts izglītības sistēmas sastāvdaļu, kurai ir jāpiedalās valsts krīzes situācijas mazināšanā un jāveic šīs apmācības. 

"Vai šobrīd valstī ir pietiekami daudz apmācītu speciālistu? Šobrīd tādu speciālistu nav daudz. Tieši Covid-19 krīze parādīja, ka šādi speciālisti ir ļoti nepieciešami. Līdz tam simulācijās balstītā izglītība nebija ļoti pieprasīta un populāra veselības aprūpes sistēmā un augstākajā izglītībā kopumā," atzīst profesors. 

Viņš apstiprina, ka RSU ir gatava apmācīt tos cilvēkus, kuri tālāk dosies uz slimnīcām un palīdzēs kolēģiem reģionos un citu līmeņu slimnīcās.

"Apmācāmi būtu ne tikai ārsti, bet arī ārsta palīgi un māsas, kuri veic ļoti nozīmīgu un lielu darbu Covid-19 pacientu aprūpē.

Mēs Latvijas Jauno ārstu asociācijas aicinājumu vērtējam kā loģisku iniciatīvu, kuru nevar neatbalstīt. Covid-19 var apkarot tikai zinoši speciālisti, turklāt zinoši dažādās nozarēs," teic Bahs.

Viņaprāt, nepieciešams radīt sistēmu, kurā nevis pieci vai 10, vai 15 cilvēki apmāca visas valsts mediķus, bet katrā slimnīcā ir apmācības instruktoru centrs, kas var palīdzēt saviem kolēģiem – pareizi apģērbties, droši uzvesties un nesaslimt ar Covid-19. Tā būtu valsts atbalstīta kopējā sistēma visā Latvijā.

"Šobrīd nav par vēlu turpināt apmācības, jo epidēmija nav beigusies. Cīņa ar Covid-19 vēl ilgs vairākus mēnešus. Apmācības, kvalifikācija, zināšanas un prasmes būs pieprasītas arī 2021. gada pirmajā pusgadā un turpmāk, atkarībā no pandēmijas izplatības un gaitas," stāsta Bahs.