foto: EPA/Scanpix
Pētījums: vīriešiem un sievietēm Covid-19 antivielu līmeņa krišanās ātrums ir atšķirīgs
Esi vesels
2020. gada 19. novembris, 04:49

Pētījums: vīriešiem un sievietēm Covid-19 antivielu līmeņa krišanās ātrums ir atšķirīgs

Jauns.lv

Pētījumā, kas veikts ar 308 Strasbūras Universitātes slimnīcas darbiniekiem, kuriem konstatēta inficēšanās ar Covid-19, secināts, ka vīriešiem vīrusa antivielu līmenis asinīs šķietami krītas ātrāk nekā sievietēm. Par pētījumu ziņo "The Guardian".

Vēsturiski medicīniskajos pētījumos bieži ir izmantota vienota pieeja visiem, apvienojot sievietes un vīriešus, neskatoties uz arvien pieaugošajiem pierādījumiem, ka atšķiras tas, kā sievietes un vīrieši saķer un cīnās ar slimībām. Arī Covid-19 ir viens no piemēriem, jo pētījumos secināts, ka sievietes inficējas biežāk, bet vīriešiem ir augstāks mirstības līmenis.

Nesen Francijā veiktā pētījumā, kas gan nav vēl oficiāli publicēts medicīnas žurnālos, sešu mēnešu laikā sekots līdzi 308 Strasbūras Universitātes slimnīcas darbiniekiem, kuri inficējušies ar Covid-19. Lielākajai daļai pacientu slimības simptomi bija viegli.

Antivielas tika mērītas divos piegājienos 172 laikā, izmantojot trīs dažādus testus. Pirmajā asins paraugu ņemšanā vīriešiem, kuri ir vecāki par 50 gadiem, un kuriem ķermeņa masas indekss pārsniedz 25, konstatēts visaugstākais antivielu līmenis.

Posts, ko pasaulei atnesa jaunais koronavīruss

gallery icon
31

Otrajā asins paraugu ņemšanā antivielu līmenis (ieskaitot neitralizējošos proteīnus, kas kavē vīrusa izplatīšanos starp šūnām) vīriešiem bija samazinājies straujāk nekā sievietēm neatkarīgi no vecuma un ķermeņa masas indeksa.

"Citi pētījumi ir uzrādījuši, ka vīriešiem ir augstāka antivielu atbildes reakcija nekā sievietēm vīrusa akūtajā fāzē, taču mūsu pētījums parāda, ka, lai arī sākumā vīriešiem ir augstāka atbildes reakcija, viņu antivielu līmenis laika gaitā samazinās daudz ātrāk, savukārt sievietes, šķiet, līmeni saglabā stabilāk," "The Guardian" stāsta Strasbūras Universitātes slimnīcas Virusoloģijas nodaļas vadītāja un viena no pētījuma autorēm Samira Fafi-Krēmere.

Pētījuma autori pieļauj arī to, ka antivielu līmenis samazinās ātrāk tad, ja sākotnēji tas ir lielāks, tomēr nav skaidrs, kāpēc tas notiek.

Pētnieki norāda, ka to būtu jāturpina pētīt vakcīnu izstrādātājiem, jo, iespējams, uz vīriešiem Covid-19 vakcīna nebūtu tik iedarbīga un viņiem nāktos revakcinēties.

Izpratne par imūnreakciju, kas saglabājas cilvēka ķermenī pēc Covid-19 izslimošanas, joprojām nav pilnīga. Dažādos pētījumos secināts, ka antiviela pēc slimošanas spēj saglabāties aptuveni sešus līdz astoņus mēnešus, bet citiem šis laiks var būt arī īsāks.