foto: Shutterstock
Kad asinsspiedienu novēro diennakti: skaidro kardioloģe
Augsts asinsspiediens mēdz būt ne tikai vidēja vai vecāka gadagājuma cilvēkiem, bet arī jauniem. Reizēm cilvēks pat nezina, ka dzīvo ar augstu asinsspiedienu. Tā jau ir bumba ar laika degli.
Runā speciālists
2020. gada 5. novembris, 07:01

Kad asinsspiedienu novēro diennakti: skaidro kardioloģe

"100 Labi Padomi"

Ilgtermiņa asinsspiediena monitorēšana (novērošana) ir izmeklējums, kura laikā tiek reģistrētas asinsspiediena svārstības visā diennakts garumā. Īpaši svarīgs tas ir cilvēkiem ar ilgstošu arteriālo hipertensiju (paaugstinātu spiedienu) vai tiem, kam tā vairākkārt konstatēta ārsta kabinetā, lai gan, iespējams, mājās spiediens ir normāls. Iepazīstina Medicīnas centra ARS kardioloģe Anita Makarovska. 

Augsts asinsspiediens mēdz būt ne tikai vidēja vai vecāka gadagājuma cilvēkiem, bet arī jauniem. Neārstēts tas veicina aterosklerozes, sirds mazspējas attīstību, daudzkārt paaugstina infarkta un insulta, kā arī pēkšņas nāves risku. Par paaugstinātu spiedienu var liecināt smagums krūtīs, sirdsklauves, galvassāpes, reiboņi, grūtības koncentrēties, nervozitāte, nelaba dūša, bet reizēm īpašu simptomu nav, un cilvēks pat nezina, ka dzīvo ar augstu asinsspiedienu. Tā jau ir bumba ar laika degli.

Kad to ieteicams veikt?

■ Ja asinsspiediens neatkarīgi no fiziskās slodzes ir regulāri paaugstināts;

■ ir izteiktas asinsspiediena svārstības diennakts laikā;

■ ārsta kabinetā spiediena mērījums ir stipri augstāks nekā mājās (baltā halāta sindroms);

■ ir vājums no rītiem vai pastiprināta nogurdināmība dienas laikā;

■ ir periodiskas vai pastāvīgas sāpes sirds apvidū, elpas trūkums;

■ slodzes testa laikā spiediens neadekvāti paaugstināts;

■ ir reiboņi, līdzsvara traucējumi vai pat īslaicīgs samaņas zudums;

■ grūtniecības laikā konstatēta arteriālā hipertensija;

■ ja jāpārliecinās, cik efektīvi medikamenti kontrolē spiedienu.

Kā tas notiek? Pacientam uz augšdelma novieto manšeti ar asinsspiediena mērīšanas ierīci. Šī pārnēsājamā ierīce 24 stundu garumā ar noteiktu laika intervālu veic mērījumus.

Pacients šai laikā mierīgi turpina savas ikdienas gaitas, tādējādi asinsspiediena mērīšana noris viņam ierastos apstākļos gan slodzes, gan miera periodā, gan dienas, gan nakts laikā. Pēc 24 stundām ierīci noņem, iegūtos datus apstrādā datorā, lai ārsts varētu analizēt rezultātus.

Zināšanai

● Izmeklējumu iespējams veikt gan pieaugušajiem, gan bērniem neatkarīgi no ķermeņa masas un augšdelma apjoma, jo ir pieejamas dažādu izmēru manšetes.

 

Tēmas