foto: unsplash.com
Ievērības cienīgais manukas medus. Kas tas ir un kā darbojas?
Dabasspēks
2020. gada 24. oktobris, 06:46

Ievērības cienīgais manukas medus. Kas tas ir un kā darbojas?

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Medus var palīdzēt ne vien ar iesnu un saaukstēšanās gadījumos, bet arī iznīdēt slimnīcu superbaktērijas un pat būt laba alternatīva gadījumos, kad antibiotikas neiedarbojas. Viens no noderīgākajiem medus veidiem ir manukas medus.

Bioveikalu pārdevēji mēdz ieteikt manukas medu apsaldējumu, brūču un apdegumu ārstēšanai, bet nu jau tas izpelnījies arī mikrobiologu un ķirurgu ievērību. Aizvien jauni pētījumi liecina, ka manukas medus spēj paveikt to, kas pa spēkam ir tikai dažām zālēm, piemēram, veiksmīgi pievārēt slimnīcu infekciju meticilīnrezistento zeltaino stafilokoku.

Manukas medu bites iegūst no tējas koka jeb manukas krūma ziediem Austrālijā un Jaunzēlandē. Tam piemīt antibakteriāla iedarbība un arī pretiekaisuma spējas. Kaut arī zinātnieki joprojām nezina, kas tieši piešķir medum šīs spējas, iespējams, tieši tās padara manukas medu iedarbīgu arī pret dažādām citām kaitēm.

Uzveic superbaktērijas

Bonnas universitātes Bērnu slimnīcas medicīnas centrs Vācijā 2007. gadā ziņoja, ka manukas medus septiņiem pacientiem palīdzējis pilnībā izārstēties. Viņu brūcēs bija iekļuvis meticilīnrezistentais zeltainais stafilokoks, un to nebija iespējams izārstēt ar antibiotikām vai antiseptiķiem. 

Gadu vēlāk zinātnieki pavēstīja par manukas medus panākumiem Dublinā. Pētījumā, kurā bija iekļauti pacienti ar sarežģītām brūcēm un hroniskām kāju čūlām un daudziem bija zeltainā stafilokoka infekcija, gandrīz trim ceturtdaļām slimnieku manukas medus palīdzēja atbrīvoties no infekcijas jau mēneša laikā. Grupā, kuru ārstēja, ar parastajiem pretiekaisuma līdzekļiem tas izdevās tikai vienam pacientam.

Arī pēc trim mēnešiem manukas medus grupa, salīdzinot ar kontrolgrupu, jutās labāk, un tajā pacientiem bija mazāk infekciju.

Kā tas darbojas?

Antibakteriālas spējas piemīt ikvienam dabiskam medum. Galvenokārt tas ir ūdeņraža peroksīda dēļ, kas rodas, kad medū esošā glikoze oksidējas par glikonskābi. Tas notiek fermenta jeb enzīma glikozes oksidāzes klātbūtnē, šo enzīmu bites medus iegūšanas procesā pievieno nektāram. Taču manuka medus satur arī vairākas citas antibakteriālas sastāvdaļas, kas nav saistītas ar peroksīdu, bet gan ziediem, no kuriem bites ievāc nektāru.

Šī neperoksīdā darbība, saukta par unikālo manukas faktoru (UMF), dažādās vietās un laikā iegūtam medum atšķiras (līdz pat UMF 18+), un prominentākie medus ražotāji faktora skaitli norāda uz iepakojuma.

Dziedē inficētas brūces

Pateicoties antibiotikām līdzīgajai iedarbībai, manukas medus ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem, kas sekmē brūču sadzīšanu.

Regulāri apstrādājot brūces ar īpaši sagatavotu medu – vai nu katru stundu, vai katru dienu, atkarībā no brūces nopietnības – , tās kļūst sterilas jau 3–10 dienu laikā.

Turklāt sevišķi labi medus palīdz gadījumos, kad brūcē iekļuvusi infekcija vai tā neveras ciet un nedzīst.

Ziemeļvelsas Trasta pētnieki apgalvo, ka medus palīdz dziedēt brūces arī pēc laparoskopiskām operācijām un citām mazinvazīvām ķirurģiskām operācijām, ko mēdz saukt arī par operācijām caur atslēgas caurumu.

Astoņpadsmit pētījumu kopsavilkumā, kurā bija aplūkotas dažādas brūču dziedināšanas terapijas, ieskaitot pat visdīvainākās (piemēram, ar kāpuriem), medus tika atzīts par visefektīvāko brūču apstrādāšanas līdzekli. Jāpiebilst, ka daži pētījumi bija tapuši pirms vairāk nekā 60 gadiem, apmēram laikā, kad pētnieki sāka aizvietot medu ar nesen izgudrotajām antibiotikām.

Viens no kopsavilkuma veidotājiem, vadošais pētnieks Dr. Fasals Raufs Kāns atzina, ka medu var izmantot, lai sterilizētu inficētas brūces, paātrinātu dzīšanu un kavētu audzēju veidošanos, īpaši pēc mazinvazīvām operācijām. Patiesībā vairākas slimnīcas to jau lieto praksē un veiksmīgi ieviesušas pēcoperācijas brūču apstrādes materiālus ar manukas medu.

Mazina radioterapijas reakcijas

Manukas medus var palīdzēt mazināt dermatītu (ādas iekaisums), ko krūts vēža pacientēm rada radioterapija jeb apstarošana. To atzinuši Jaunzēlandes zinātnieki. Kad pirms vairākiem gadiem Stokholmā notika Eiropas Daudznozaru vēža kongress (European Multidisciplinary Cancer Congress), zinātnieku grupa no Hamiltonas dakteres Nikolā Naidū vadībā paziņoja, ka sievietēm, kas jutīgās vietas iezieda ar medu, bija mazāk izteikts dermatīts nekā tām, kas izmantoja parasto ziedi.

Palīdz iekaisušām smaganām

Košļājot manukas medu, kam ir faktors UMF 15, efekts ir labāks, nekā izmantojot košļājamo gumiju bez cukura, kas domāta iekaisušām smaganām (gingivītam).

Ārstē zarnu iekaisumu

Ir veikti pētījumi, kas liecina, ka manukas medus varētu palīdzēt ārstēt arī iekaisušas zarnas – dzīvniekiem tas ievērojami samazināja zarnu iekaisumu. Protams, nepieciešami tālāki pētījumi, lai saprastu, vai tas attiecas arī uz cilvēkiem.

Tiek izdarīti citi pētījumi, kas atklāj arvien vairāk iepriecinošu ziņu par šo saldumu. Piemēram, Vaikato universitāte Jaunzēlandē pēta antioksidantu līmeni manukas un citu ziedu medū, un jaunos atklājumus varētu izmantot, lai attālinātu novecošanos. Bet pagaidām varam priecāties kaut vai par to vien, ka ir tāds supervaronis, kas spēj pieveikt slimnīcu superbaktērijas. Paldies bitēm par šo saldo uzvaru!

Pārbaudiet etiķeti

  • Ne visam medum, kas tiek nosaukts par manukas medu, piemīt antibakteriālas spējas. Tāpēc pirms pirkšanas noteikti rūpīgi izlasiet etiķeti uz burciņas: ja uz tās nav norādīts UMF skaitlis un UMF tirdzniecības marka, tas nebūs pareizais medus.
  • Mājas vajadzībām izvēlieties manukas medu ar UMF skaitli 10 un vairāk. Arī medum, ko pētījumos izmantoja zeltainā stafilokoka likvidēšanai, UMF bija vismaz desmit.
  • Citu veidu medum, nonākot saskarē ar ķermeņa audiem un asinīm, antibakteriālā iedarbība bieži vien beidzas. Tas tāpēc, ka enzīms katalāze sašķeļ ūdeņraža peroksīdu – medus galveno antibakteriālo sastāvdaļu.
  • Arī enzīms glikozes oksidāze, kura klātbūtnē medū rodas ūdeņraža peroksīds, gaismas un siltuma ietekmē iet bojā. Savukārt manukas medus, kā rāda pētījumi, ir izturīgs gan pret gaismu, gan siltumu un nezaudē savas spējas arī uzglabāšanas laikā vai saskarē ar ķermeni.
  • Pērkot medu, izvēlieties dabisku un organisku produktu. Lielveikalos nopērkamais medus var nebūt dabisks, tāpēc tam var nebūt ārstnieciskas īpašības. 

Saldus sapņus!

Ja bērns nevar aizmigt klepus dēļ, no visiem līdzekļiem medus varētu būt vislabākais. Pētījumi liecina, ka medum klepus lēkmju mazināšanā ir pat labāki rezultāti nekā parastajām klepus zālēm.

Zinātnieki atzinuši, ka pietiek apēst medu 30 minūtes pirms gulētiešanas, lai tas jau mazinātu klepu. Kādā pētījumā, kurā piedalījās 105 bērni ar ilgstošu, smagu klepu, ko izraisījis augšējo elpceļu iekaisums, tieši medus viņiem palīdzēja vislabāk. Pirmajā vakarā bērniem nedeva nekādus līdzekļus, otrajā vakarā viņi saņēma vienu devu smiltsērkšķu medus, bet trešajā – aptiekā nopērkamu pretklepus sīrupu ar medu. Smiltsērkšķu medum bija vislabākā iedarbība, un tas gandrīz visos gadījumos ļāva izgulēties gan bērniem, gan viņu vecākiem.

Tēmas