foto: LETA
Dumpis skaidro, kāpēc darbdienās un brīvdienās veikto Covid-19 testu skaits tik krasi atšķiras
Infektologs Uga Dumpis
Runā speciālists
2020. gada 18. oktobris, 14:30

Dumpis skaidro, kāpēc darbdienās un brīvdienās veikto Covid-19 testu skaits tik krasi atšķiras

Jauns.lv

Svētdien, kad Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izziņojis aktuālos datus par Covid-19 situāciju Latvijā, daudzi sociālo tīklu lietotāji norādījuši, ka sestdien veikto Covid-19 testu skaits ir krietni mazāks nekā, piemēram, piektdien veikto pārbaužu skaits.

Balstoties uz SPKC sniegto informāciju, sestdien Latvijā veikti 2690 Covid-19 testi, un infekcija apstiprinājusies 58 cilvēkiem. Savukārt piektdien, kad tika reģistrēts Latvijā līdz šim lielākais ar Covid-19 saslimušo skaits - 188 - testi tika veikti 5332 cilvēkiem, kas ir divas reizes vairāk.

Arī iepriekšējās dienās, ceturtdien un trešdien, Latvijā veikto Covid-19 testu skaits bijis attiecīgi 4759 un 4667.

Atbildot uz sabiedrības jautājumu, kāpēc veidojas šāda tendence, infektologs Uga Dumpis skaidro, ka darbdienās un brīvdienās veikto Covid-19 testu skaits tik krasi atšķiras tāpēc, ka darbdienās daļu testu veic mērķtiecīgās plānotās pārbaudēs slimnīcās, pansionātos un uzņēmumos.

Savukārt testi cilvēkiem ar slimības simptomiem vai arī saslimušo kontaktpersonām tiek veikti katru dienu. "Tāpēc attiecība pozitīvie/testētie ir ļoti mainīga, un to jāizvērtē ilgstošā periodā," norāda Dumpis.

Arī pagājušajās brīvdienās, sestdienā un svētdienā, Latvijā veikto Covid-19 testu skaits bijis mazāks nekā ierasts darbdienās, tomēr atklāto inficēšanās gadījumu, piemēram, 10. oktobrī, bijis vairāk nekā šajās brīvdienās. Tas, iespējams, saistāms ar pagājušajā nedēļā atklāto infekcijas uzliesmojumu Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem pagājušajā diennaktī bijis 2,1%. SPKC iepriekš skaidrojis, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.