foto: unsplash.com
"Tas ir tā, ka nevar ievilkt elpu" - Baibas stāsts par saslimšanu ar Covid-19
Foto ilustratīva nozīme.
Esi vesels
2020. gada 17. oktobris, 21:50

"Tas ir tā, ka nevar ievilkt elpu" - Baibas stāsts par saslimšanu ar Covid-19

Jauns.lv

Lai arī oficiālajā Covid-19 statistikā rīdzinieces Baibas Loces vārda nav, jo analīzēm toreiz tā arī nekvalificējās, tomēr viņa bija viena no pirmajām, kas pavasarī bija inficējusies ar jauno koronavīrusu. Tas, ka izslimots tika tieši Covid-19, apliecinājies vēlāk antivielu testā. Loces saslimšana bija salīdzinoši smagā formā. Viņa Latvijas Radio dalās ar savu stāstu, atklājot, ka saslimšana var būt ļoti smaga ar ilgu atveseļošanās periodu.

“Pirmie simptomi parādījās 1.– 2.martā.  Tobrīd tas viss likās vēl kaut kur tālu, jo pie mums tad vēl nekas nebija. Skrēju, strādāju -likās, ka esmu apaukstējusies, jo bija pavasaris.

Tad vienā vakarā, 3. vai 4.martā, temperatūra paaugstinājās līdz 38,5 grādiem. Nu, ko – iedzēru paracetamolu, no rīta cēlos un gāju uz darbu,” atceras Baiba, jo tuvojās 8. marts un viņas darbs bija saistīts ar ziediem. 

Vairākas dienas viņa mēģinājusi iztikt ar pretdrudža zālēm, bet tad fiziski sabrukusi.

“Ceļojusi es nebiju, bet ap sieviešu dienu mums piegādāja ļoti daudz ziedu no Holandes. Šo kravas automašīnu šoferi brauc cauri visai Eiropai. Tobrīd Polijā un Holandē jau bija inficētie.

Un, protams, ka neviens šoferis jau neteiks, ka ir slims vai jūt simptomus. Tāpat arī darbā bija ļoti liela klientu plūsma, jo visi brauca pakaļ ziediem. Tolaik, marta sākumā, jau vēl neviens nedomāja, ka te tas vīruss ir un ka mēs jau varam tiešām sākt slimot,” stāsta Baiba.

Marta sākumā Covid-19 testus veica ļoti ierobežoti – tiem, kas ceļojuši, un viņu kontaktpersonām, bet uz maksas testiem bija nedēļām gara rinda, tāpēc Baiba pie testa netika.

Jau pēc pāris dienām ģimenes ārsts maskā atbrauca izklausīt plaušas un secināja – abpusējs plaušu karsonis. Baiba sāka dzert antibiotikas. Vienas, otras, tad vēl arī trešās un ceturtās, bet nesekmīgi.

“Tā kā sāku dzert antibiotikas un nekas nepalīdzēja, viņš teica: “Baiba, tev ir Covid-19. Lai viņi netaisa analīzes, ja neuzskata par vajadzīgu, bet esmu simtprocentīgi pārliecināts. Jo ar šīm zālēm tev bija jātiek uz ķepām jau pēc nedēļas,” atminas sieviete.

“Sāp plaušas. Ja kāds man teiktu, ka var sāpēt plaušas, es neticētu, jo plaušas jau nesāp. Bet tas ir tā, ka nevar ievilkt elpu. Maksimums ir tādi īsi elpas vilcieni, jo, tiklīdz tu mēģini ieelpot dziļāk, tā sāp. Klepus ir rets, bet, kolīdz sāk kasīt, jau ir bail, jo zini, ka sāpēs. Sāp tā, ka tu, pieaudzis cilvēks, jā, raudi.” 

Nepilnas divas nedēļas temperatūra turējusies virs 38 grādiem.

Bezspēks bijis tik liels, ka vienistabas dzīvoklī līdz virtuvei nav varējusi aiziet bez apstāšanās.

Izsauca ātro palīdzību, izstāstīja situāciju, taču pie Covid-19 analīzēm atkal netika.

“Atbrauca brigāde, uzlika man respiratoru, paši maskās, un sāka man taisīt kardiogrammu. Prasīju – kāpēc, jo es gaidīju analīzes. Man atbildēja: “Nē, jūs neesat kritērijos, kam taisa analīzes, visas brigādes tās neņem.”” .

Pēc apmēram divām nedēļām temperatūra beidzot sākusi kristies, bet vēl divas nedēļas turējusies virs 37 grādiem. 

Kad aprīļa sākumā viņai beidzot veica Covid-19 testu, tas jau bija negatīvs. Dažs mēģinājis teikt, ka Baibai bijis vienkāršs plaušu karsonis.

“Man ir bijis plaušu karsonis, es zinu, kā tas bija un kāds toreiz bija klepus. Tās ir divas dažādas lietas,” uzsver Baiba.

Punktu šaubām pielika antivielu tests, uz ko Baibu nosūtīja ģimenes ārsts.

Antivielas apliecināja, ka izslimots nekas cits kā tieši Covid-19. Bet oficiālajā Covid-19  statistikā Baibas vārda nav.

“Man vajadzēja vēl pusotru mēnesi, lai atkoptos. Bija vājums, galvas reiboņi, pavājināta garša. Elpojot bija sajūta, ka kaut kas ir priekšā, nevar ievilkt pilnu elpu. Vienu rītu pamodos, nožāvājos un sapratu – es beidzot varu pilnas plaušas! Tas ir tāds prieks, ka tu to vari izdarīt! Tas nav smieklīgi, un tās nav blēņas, tas tiešām ir briesmīgi,” saka Baiba.

Negatīvi komentāri internetā viņu īpaši neuztrauc, drīzāk rada žēlumu un neizpratni.

“Tagad es saku – dod Dievs tev nekad ar to nesaskarties. Ne tev, ne taviem tuvajiem, mīļajiem. 

Nevienam nenovēlu. Cerams, ka kāds dzirdēs un uzklausīs,” teic Baiba.

Atgādinām, ka aizvadītajā diennaktī veikti 5332 Covid-19 izmeklējumi un reģistrēti 188 jauni Covid-19 gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sniegtā informācija.

Mirusi arī persona vecuma grupā no 60 līdz 65 gadiem.

Iepriekš lielākais vienā diennaktī reģistrēto gadījumu skaits tika fiksēts 15. oktobrī, kad SPKC paziņoja par 148 saslimušajiem.  
 
Latvijā kopā saslimušas 3392 personas un 1329 izveseļojušās.

Turpinot uzliesmojuma izmeklēšanu, vismaz 50 gadījumi ir atklāti Vecpiebalgas novadā, vairāki saslimušie ir pieskaitāmi jau pie iepriekš konstatētajiem saslimšanas gadījumiem  un uzliesmojumiem, 13 inficētie atgriezušies no Baltkrievijas.

Pagājušajā diennaktī stacionētas 11 personas. Kopā stacionāros ārstējas 69 pacienti: 63 ar vidēji smagu slimības gaitu, 6 ar smagu slimības gaitu. Kopā no stacionāra izrakstīti 281 pacienti.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem - 3,5%.  Kā iepriekš skaidroja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, izšķirošais robežrādītājs ir 4%, par kuru vienojušies Eiropas Savienības eksperti. Ja pozitīvo testu skaits ir vienāds vai lielāks par šo atzīmi, tad var uzskatīt, ka slimības izplatība sabiedrībā ir plaša.