foto: LETA
Onkoloģe šokā: nepieņemami maz sieviešu atsaukušās uz aicinājumu veikt krūts vēža skrīningu
Latvijas Onkoloģijas centra onkoloģe ķīmijterapeite Alinta Hegmane.
Dzīvības loterija
2020. gada 16. oktobris, 08:02

Onkoloģe šokā: nepieņemami maz sieviešu atsaukušās uz aicinājumu veikt krūts vēža skrīningu

Jauns.lv / LETA

Šogad uz krūts vēža skrīningu atsaukušās tikai 28% sieviešu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Latvijas Onkoloģijas centra onkoloģe ķīmijterapeite Alinta Hegmane.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa norādīja, ka šis skaitlis ir šokējošs un tas nozīmē, ka krūts vēža skrīninga šobrīd Latvijā vienkārši nav.

Mediķe norādīja, ka iemeslus šādai zemai atsaucībai var nosaukt tikai pašas sievietes, kas saņem uzaicinājumu, bet uz pārbaudi neaiziet.

Vienlaikus, viņasprāt, arī Covid-19 pandēmija ietekmējusi atsaucību, jo sākoties ārkārtējam stāvoklim un apturot ambulatoros pakalpojumus, netika pietiekami labi nokomunicēts, ka skrīnings, onkoloģiskā diagnostika un onkoloģiskā ārstēšana nevienā brīdī netiek pārtraukta.

Viņa atgādināja, ka slimības ārstēšana pirmajās stadijās ir relatīvi ātra, viegla un ar ļoti labiem rezultātiem, izdzīvotība šajos gadījumos ir tuvu 100%.

Savukārt Latvijas sieviešu volontieru biedrības "Vita" vadītāja Irina Januma aicināja negaidīt uzaicinājums, bet visas sievietes no 25 līdz 40 gadu vecumam ar ģimenes ārsta nosūtījumu doties uz krūšu ultrasonogrāfiju, bet no 40 gadiem - uz mamogrāfiju.

Viņa piebilda, ka šogad krūts vēzis ir atklāts vismaz 1300 sievietēm.

Ar mērķi pievērst uzmanību agrīnai krūts vēža diagnostikai un efektīvai ārstēšanai, "Vita" sadarbībā ar Latvijas Basketbola savienību jau desmito gadu rīko informatīvo kampaņu "Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!".