foto: LETA
Dumpis: sabiedriskais transports ir tā vieta, kur maskas ir jāvelk
Veselības Ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.
Runā speciālists
2020. gada 13. oktobris, 22:07

Dumpis: sabiedriskais transports ir tā vieta, kur maskas ir jāvelk

Jauns.lv

Sabiedriskais transports ir tā vieta, kur maskas ir jāvelk, Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" norādījis Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Maskas esot uz pierādījumiem balstīts palīglīdzeklis, kas palīdz ierobežot vīrusa izplatību. Tiesa, uzvelkot masku, bet pielienot tuvāk slimam cilvēkam, tā nepasargās no inficēšanās riska. 

Dumpis norāda, ka maskas nevar aizstāt distancēšanos, kas esot visdrošākais veids, kā izvairīties no inficēšanās. Sabiedriskajā transportā distanci nevar ievērot, tādēļ maskas esot nepieciešamas. 

Komentējot valdības šodien pieņemtos lēmumus, viņš norāda, ka nevar apgalvot, ka tie būtu pārāk stingri vai pārāk vāji, jo nevarot zināt, kas var sagaidīt pēc nedēļas. Ierobežojumi pavasarī esot atmaksājušies un cerams, ka tā notikšot arī šoreiz. 

Jau ziņots, ka, turpinoties saslimstības ar Covid-19 pieaugumam, mutes un deguna aizsegu lietošana sabiedriskajā transportā atkal ir obligāta no 7. oktobra. Par tā nelietošanu var neielaist transportā vai izsēdināt no tā, paredz valdības lēmumi.

Šodien valdība lēma arī noteikt lielākus pulcēšanās ierobežojumus, uzdot valkāt sejas maskas tirdzniecības vietās, stacijās un citviet, kā arī aizliegt uz laiku iekštelpās rīkot kolektīvos sporta treniņus.

Prasība attiecībā uz sejas maskām stāsies spēkā 14.oktobrī, bet citi papildu ierobežojumi - no 17.oktobra, skaidroja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).