foto: unsplash.com
Kardiologs: infarkts piemeklē arvien jaunākus cilvēkus
Kardiologs norāda, ka vieglāk par sporta zāles apmeklējumu ir "paķert cigareti vai iedzert kafiju, lai nomierinātos un ietu gulēt".
Runā speciālists
2020. gada 26. septembris, 18:53

Kardiologs: infarkts piemeklē arvien jaunākus cilvēkus

Jauns.lv / LETA

Pēdējā desmitgadē miokarda infarkts ir kļuvis "daudz jaunāks", proti, ja agrāk tika uzskatīts, ka pirms 50 gadu vecuma par sirds problēmām nav ko domāt, tagad arvien biežāk infarkts piemeklē cilvēkus, kuriem vēl nav 40, norāda kardiologs Artjoms Kaļiņins.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā informēja medikamentu izplatītājs "Holesterīna Kontrole", mūsdienu cilvēka skatījumā sirdslēkme ir vecāka gadagājuma cilvēku slimība. Tomēr statistika rāda, ka jaunieši arvien biežāk kļūst par nāvējošu sirds problēmu upuriem. Pusmūža un vecāka gadagājuma cilvēku vidū infarktu skaits pakāpeniski samazinās, bet cilvēkiem vecumā līdz 40 gadiem tas manāmi palielinās.

Turklāt daudzi jauni infarkta upuri līdz pēdējam netic, ka klasiskie simptomi, kas viņiem parādījušies, var liecināt par tik bīstamu kaiti, un tas palielina nāves risku, skaidro izplatītājs.

Kardiologs skaidro, ka sirdslēkme "kļūst jaunāka". Viņaprāt, iemesls tam ir cilvēku dzīvesveids. "Kaitīgs ēdiens, smēķēšana, brīva laika trūkums, ko cilvēks veltītu sev. Tas viss rada negatīvu iznākumu. Cilvēks ir tik noguris no visām problēmām. Tikai laimīgie var nokļūt, teiksim, uz fitnesa zāli," skaidro kardiologs, atzīmējot, ka vieglāk par sporta zāles apmeklējumu ir "paķert cigareti vai iedzert kafiju, lai nomierinātos un ietu gulēt".

Pēc kardiologa paustā, ietekme ir arī ekonomiskajai situācijai. Ne visi var atļauties apmeklēt ārstu, izstāvēt garas rindas uz pierakstu pie ārsta, tāpat kā ne visi ģimenes ārsti var adekvāti novērtēt situāciju un savlaicīgi nosūtīt pacientu pie kardiologa, apgalvo Kaļiņins.

Pēc Kaļiņina domām, lai kaut kā pasargātu sevi no agrīnas sirdslēkmes, ir jāizpilda vismaz daži nosacījumi, kuriem nav nepieciešamas īpašas izmaksas. Piemēram, jau četrdesmit līdz četrdesmit piecu gadi būtu jāveic regulāras asins analīzes, kas parādīs cukura un holesterīna līmeni.

Vajadzētu veikt arī kardiogrammu, iesaka kardiologs. Lai kontrolētu savu svaru, pārtrauktu smēķēšanu, arī nav nepieciešami īpaši ieguldījumi. Tas jo īpaši attiecas uz tiem, kuriem ir ģenētiska nosliece uz sirds slimībām - piemēram, ja kādam no vecākiem bijuši infarkti. "Šajā gadījumā jums ir jābūt divtik uzmanīgam pret savu veselību," piekodina speciālists.

Vienlaikus Kaļiņins iesaka izvairīties no taukainiem ēdieniem, pusfabrikātiem, ātrās ēdināšanas ieskrietuvēm - tas ir, no visa, kas nodrošina ātru piesātinājumu un ātrus ogļhidrātus, kas arī ātri pārvēršas taukos.

Ja cilvēka asinīs tiek konstatēts augsts holesterīna līmenis, viņam ir arī augsts sirds un asinsvadu slimību attīstības risks, kas rodas holesterīna plāksnīšu veidošanās dēļ uz asinsvadiem. Līdz ar to ārsti iesaka pārbaudīt holesterīna līmeni vismaz vienu vai divas reizes gadā.

Lai pazeminātu holesterīna līmeni, būtu jānormalizē uzturs, jāsamazina ķermeņa masas indekss un jāsāk regulāri vingrot. Tikai kompetenta un visaptveroša pieeja problēmai ļauj izvairīties no ārstēšanās ar medikamentiem un novērst veselību apdraudošas sekas, uzsver kardiologs.

Vadoties pēc Slimību profilakses un kontroles centra informācijas, miokarda infarkts un insults Latvijā joprojām ir viens no izplatītākajiem invaliditātes un mirstības cēloņiem. Viens no iemesliem šādai situācijai - cilvēki neatpazīst vai nepievērš uzmanību šo slimību simptomiem, līdz ar to medicīniskā palīdzība tiek sniegta novēloti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās