foto: AFP/Scanpix
Pētījums: Covid-19 vīruss turpina mutēt un var kļūt arvien lipīgāks
Esi vesels
2020. gada 26. septembris, 06:44

Pētījums: Covid-19 vīruss turpina mutēt un var kļūt arvien lipīgāks

Jauns.lv

Jauni pētījumi liecina, ka Covid-19 infekciju izraisošais vīruss SARS-CoV-2 pandēmijas laikā turpina mutēt, un eksperti uzskata, ka vīruss kļūst arvien lipīgāks, raksta "The Guardian".

Jaunākajā ASV zinātnieku veiktajā pētījumā analizētas 5000 vīrusa ģenētiskās sekvences, kas izplatīšanās laikā turpinājušas mutēt.

Pētījumā netika konstatēts, ka vīruss šobrīd būtu dzīvībai bīstamāks nekā pandēmijas sākumposmā, neskatoties uz to, ka tas kļuvis lipīgāks, teikts "Washington Post" ziņojumā. Sabiedrības veselības eksperti arī norādījuši, ka visiem vīrusiem ir mutācijas, no kurām lielākā daļa ir nenozīmīgas.

ASV Nacionālā alerģijas un infekcijas slimību institūta virusologs Deivids Morens stāsta, ka jauno pētījumu nevajadzētu interpretēt pārmērīgi, taču piebilda, ka vīruss varētu būt kļuvis lipīgāks, tādējādi reaģējot uz sabiedrībā valdošo sociālo distancēšanos.

Morens norāda, ka tas varētu nozīmēt to, ka vīruss turpinās mutēt pat pēc tam, kad tiks pielietotas vakcīnas.

Tas nozīmē, ka vakcīna ik gadu būs jāpielāgo, tāpat kā tas šobrīd tiek darīts ar gripas vakcīnu.

Saskaņā ar Džona Hopkinsa universitātes datiem 20 ASV štatos pēdējās divās nedēļās Covid-19 gadījumu skaits ir palielinājies par vairāk nekā 5%. ASV kopējais ar Covid-19 saslimušo skaits tuvojas 7 miljoniem, savukārt visā pasaulē ar vīrusu inficējušies vairāk nekā 32 miljoni cilvēku.

Viena diena ņujorkiešu Hasebroku ģimenē pandēmijas laikā

Ziņu aģentūras "Reuters" fotogrāfi piedāvā ieskatu Hasebroku ģimenes dzīvē laikā, kad viņu apdzīvotajā Ņujorkā plosās Covid-19.

gallery icon
51

Jau ziņots, ka Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) ceturtdien brīdinājis par Covid-19 upuru skaita pieaugumu septiņās Eiropas Savienības (ES) valstīs, uzsverot, ka tas ir pamats lielām bažām.

Šīs septiņas valstis ir Spānija, Rumānija, Bulgārija, Horvātija, Ungārija, Čehija un Malta. Aģentūra brīdina, ka bažas rada arī tendences vairākās citās valstīs.

Minētajās septiņās valstīs veco ļaužu vidū pieaudzis hospitalizēto un smagi slimo Covid-19 pacientu skaits un jau novērojami paaugstināti mirstības rādītāji vai arī viss lieca, ka drīzumā tādi būs novērojami, norāda aģentūra.