Runā speciālists
2020. gada 30. jūlijs, 12:34

Pasaulē atzīts latviešu ārsts paziņo, ka ir spiests atkal pamest dzimteni

Jauns.lv

Lai arī tiek runāts par to, ka valsts gaida atpakaļ savus tautiešus, tomēr par to varētu diskutēt endokrinologs Uģis Gruntmanis. Pēc 20 Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) pavadītiem gadiem viņš nolēma atgriezties Latvijā, tomēr nu ir spiests atkal doties prom.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" viņš raksta: "Taisnība, ka atkal dodamies prom. "Dartmouth" ir viena no ASV izcilākajām universitātēm. Ir milzu paradokss, ka pasaules izcilākās universitātes un slimnīcas mani pieņem, bet RSU, LU un Stradiņiem manas kvalifikācijas ir par zemām. "

Ārsts un Teksasas universitātes asociētais profesors Gruntmanis, atgriežoties Latvijā, saskārās ar to, ka viņa kvalifikācija neatbilst vajadzīgajai.  Ārsts ir viena no reglamentētajām profesijām, tādēļ Latvijā jāiziet profesionālās kvalifikācijas atzīšanas process.

Pieredze ASV universitātēs šoreiz nederot. 

Jau pērn "Latvijas Televīzijai" viņš klāstīja, ka, lai iekļūtu ārstu sarakstā, esot jāliek eksāmens kopā ar 6. kursa beidzējiem. 

Par profesionālās kvalifikācijas atzīšanu atbild Izglītības ministrija, kur nenoliedz, ka attiecībā uz šo gadījumu situācija esot pārspīlēta, bet Latvijā prasības profesiju reglamentācijai ir augstas un sarežģītas.