Esi vesels
2020. gada 26. jūlijs, 17:42

Noteikts pieļaujamais televīzijas skatīšanās ilgums, kas minimāli kaitētu veselībai

Jauns.lv

Glāzgovas universitātes pētnieki noteikuši pieļaujamo laiku, kas, nekaitējot veselībai, ikdienā pavadāms pie zilajiem ekrāniem.

Apjomīgais pētījums ildzis 12 gadus - no 2006. gada līdz 2018. gadam. Tā laikā novēroti teju 500 000 pētījuma dalībnieki vecumā no 37 līdz 73 gadiem, sekojot līdzi viņu veselības stāvoklim.

Veselības riski, kas saistāmi ar pie ekrāna pavadīto laiku, piemēram, vēža un sirds un asinsvadu slimību attīstība, bija viszemākie, ja ikdienā pie ekrāniem pavadītais laiks bija līdz divām stundām.

Pētnieki secinājuši, ka pieaugušajiem būtiski jāsamazina televīzijas skatīšanās laiks ikdienā.

Ja visi pētījuma dalībnieki būtu ierobežojuši televīzijas skatīšanās laiku līdz divām stundām dienā, potenciāli 5,62% no visiem nāves gadījumiem un 7,97% nāves gadījumu, kas saistīti ar sirds un asinsvadu slimībām, varētu būt novērsti vai aizkavēti.

Pētījumā tika iekļauta ne tikai tradicionālās televīzijas skatīšanās, bet arī videoklipu skatīšanās mobilajā tālrunī.

Pētījuma vadītājs profesors Heimišs Fosters norāda, ka jaunākie pētījumi apstiprina pašreizējos pierādījumus, ka pārāk ilga televizora skatīšanās un mazkustīgs dzīvesveids var izraisīt nopietnas veselības problēmas. "Tomēr joprojām ir nepieciešama vēl padziļinātāka izpēte, pirms mēs varam sniegt stingrus pie televizora pavadāmā laika ieteikumus," norāda Fosters.