foto: PantherMedia / Alena Dvorakova/Scanpix
Atrasts ķīmiskais elements, kas mazina Covid-19 postu
Vistas filejas ir labs veids, kā ķermenī uzņemt selēnu.
Esi vesels
2020. gada 18. jūlijs, 06:46

Atrasts ķīmiskais elements, kas mazina Covid-19 postu

Kas Jauns Avīze

Piecas reizes lielāka mirstība nekā vidēji no Covid-19 konstatēta Ķīnā, Heilundzjanas provincē valsts dienvidaustrumos, kur selēna patēriņš ir viens no zemākajiem pasaulē.

Turpretim Enshi pilsētā Hubei provincē, kur ir visaugstākais selēna patēriņš Ķīnā, no Covid-19 pilnībā atlabušo skaits ir gandrīz trīs reizes lielāks nekā vidējais rādītājs visās pārējās provinces pilsētās.

Visbiežākā selēna deficīta pazīme ir, ja lūst un slāņojas nagi, pastiprināti izkrīt mati vai šķeļas to gali. Selēns nepieciešams vairogdziedzera pilnvērtīgai darbībai, lai uzturētu vielmaiņas ātrumu vēlamajā līmenī un radītu vajadzīgo enerģijas daudzumu šūnām.

Trūkstot selēnam, samazinās noteikta fermenta līmenis un palielinās brīvo radikāļu daudzums, radot šūnu bojājumus un vielmaiņas traucējumus. Vīrietim var mazināties spēja radīt pēcnācējus.

Latvijas platuma grādos augsnē trūkst selēna, tāpēc tā ir maz arī augos. Visvairāk tas atrodams gaļā, zivīs (īpaši jūras), pienā, sīpolos, olās, pupās, raugā un pilngraudu produktos (rupjmaizē, brūnajos jeb neslīpētajos rīsos). Dienas devu var uzņemt ar, piemēram, diviem vistas filejas gabaliņiem vai 200 gramiem jūras zivju.