foto: EPA/Scanpix
Floridas iedzīvotājus apdraud pasaulē bīstamākais parazīts
Ilustratīvs foto.
Esi vesels
2020. gada 5. jūlijs, 17:20

Floridas iedzīvotājus apdraud pasaulē bīstamākais parazīts

Jauns.lv

Floridas veselības departaments piektdien paziņojis, ka apkārtējā vidē fiksēta mikroskopiska vienšūnu amēba - Foulera neglērija, kas var inficēt un iznīcināt smadzenes, ziņo CNN.

Kā atklāj departaments, parasti inficēšanās ar šo amēbas paveidu ir letāla, jo tā izraisa amēbisko meningoencefalītu. Foulera neglērija tiek uzskatīta par bīstamāko parazītu pasaulē.

Lai gan pirmo reizi pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados tā atklāta Austrālijā, plašāka neglērijas izplatība konstatēta tieši ASV. Kopš 1962. gada Foridā reģistrēti 37 ziņojumi par inficēšanos ar Foulera neglēriju. Jaunākais gadījums reģistrēts Hilsboro apgabalā. Foulera neglērija parasti sastopama siltā saldūdenī, piemēram, ezeros, upēs un dīķos. Floridas veselības departaments brīdinājis cilvēkus, ka šajos ūdeņos iespējama amēbu klātbūtne, it īpaši, ja ūdens ir silts.

"Nelabvēlīgo amēbas ietekmi uz veselību var novērst, izvairoties no ūdens iekļuves degunā, jo ​​amēba organismā nonāk caur deguna kanāliem," teikts ziņojumā.

Departaments brīdina, ka ar amēbām ir iespējams inficēties arī, skalojot degunu ar netīru ūdeni. "Deguna skalošanai ir jāizmanto tikai vārīts un atdzesēts, destilēts vai sterils ūdens," norāda speciālisti.

Lai gan Foulera neglērija nav vidē reti sastopama, inficēšanās gadījumi nav bieži. Saskaņā ar Floridas veselības depatramenta ziņojumu, visās ASV līdz šim reģistrēti tikai 143 inficēšanās gadījumi ar Foulera neglēriju. Tikai četri no inficētajiem ir izdzīvojuši. 

Tēmas