foto: unsplash.com
Pētījumā atklāj, kādi tējas maisiņi satur miljardiem plastmasas daļiņu
Esi vesels
2020. gada 26. maijs, 07:01

Pētījumā atklāj, kādi tējas maisiņi satur miljardiem plastmasas daļiņu

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Daži tējas maisiņi satur plastmasu. Kad šādu maisiņu iemērc karstā ūdenī, tajā ieplūst miljardiem sīku plastmasas daļiņu. Mēs tās iedzeram kopā ar tēju.

Kad pagatavojat sev kādu jauku tēju, jūs iedzeram kaut ko vairāk nekā tikai tēju – patiesībā tie ir arī 15 miljardi plastmasas daļiņu. Pasaules Veselības organizācija pirms dažiem gadiem bija pārsteigta, atklājot, ka plastikāta ūdens pudeles var saturēt desmitus un simtus plastmasas daļiņu, kas nonāk ūdenī, bet Makgila Universitātes (McGill University) pētnieki Kanādā atklājuši, ka tējas cienītāji uzņem daudz vairāk plastmasas.

Vidēji rēķinot, katru dienu tie varētu būt 11,6 miljardi plastmasas mikrodaļiņu un 3,1 miljards plastmasas nanodaļiņu.

Lai uzņemtu plastmasu no tējas, ir jāizmanto tējas maisiņš, un tieši tāds maisiņš, kas plastmasu satur. Visbiežākie vaininieki ir piramīdas formas tējas maisiņi, kuros ir termoizturīgais polipropilēns, vai maisiņi, kas gatavoti no plastikāta. Kad šādam maisiņam uzlej verdošu ūdeni, tas izdala ūdenī miljardiem plastmasas daļiņu.

Pētījuma autore, Makgila Universitātes profesore Natālija Tufenkji (Nathalie Tufenkji) sāka šo pētījumu, kad reiz pa ceļam uz darbu bija nopirkusi līdzņemšanai tēju. “Es skatījos tajā un pati sev teicu, ka tējas maisiņš izskatās pēc plastmasas. Un nodomāju, ka tas varētu būt diezgan smieklīgi – likt plastmasu karstā ūdenī. Es prātoju, vai šādi tējā ieplūst plastmasa.”

Lai noteiktu, cik daudz plastmasas nonāk tējā, un pēc tam, kā šāds plastmasas daudzums ietekmē ūdens blusas (Daphnia manga), pētniece ar savu komandu pārbaudīja vairāk nekā 200 tējas maisiņu, ko piedāvāja četri tējas ražotāji. Pētnieki novēroja, ka pēc tam, kad ūdens blusas bija pakļautas plastmasas iedarbībai, tās peldēja juceklīgāk un tām sāka mainīties ķermeņa forma.

Kas notiek ar cilvēkiem, kad tie tējas vietā sadzeras plastmasu? Neviens to nezina. Makgila Universitātes pētnieki pauž bažas, ka tas varētu ietekmēt uzvedību un nervu sistēmas attīstību. Kā atzina profesore Tufenkji, ir ļoti maz pētījumu, kas veikti par cilvēka veselību saistībā ar plastmasas mikrodaļiņu indīgo ietekmi, īpaši, ja tās šādā daudzumā apēd vai iedzer.

Tēja ar plastmasu:

  • Lipton Green, Decaf, Chai un Herbal

Šie tējas maisiņi satur celulozi un termoizturīgas plastmasas šķiedras.

  • Bushells

Šajos tējas maisiņos iekļauta celuloze un termoizturīgas plastmasas šķiedras.

  • Tetley

Ražotājs cenšas situāciju uzlabot, taču tējas maisiņi joprojām satur nelielu daudzumu plastmasas.

  • Twinings

Tējas maisiņos izmantots materiāls ar plastmasu, kas tos satur kopā, īpaši karstumizturīgajos filtrpapīra maisiņos un maisiņos ar etiķeti un aukliņu.

Tēja bez plastmasas

  • Lipton Quality Black and Intense

Tējas maisiņi gatavoti no Manilas kaņepju un celulozes šķiedrām.

  • T2

Iepriekš tējas maisiņi saturēja plastmasu, bet, reaģējot uz sabiedrības spiedienu, ražotājs tagad tos gatavo no kukurūzas cietes.

  • Pukka

Visi šā ražotāja tējas maisiņi ir gatavoti no bioloģiskās kokvilnas.

  • Tielka

Nekādas plastmasas, tikai kukurūzas šķiedras.

  • Clipper

Šā ražotāja tējas maisiņos plastmasas nav kopš 2018. gada, kad tas sāka izmantot tikai dabīgus augu izcelsmes materiālus.

  • PG Tips

Šis ir viens no pasaules lielākajiem tējas ražotājiem, un agrāk zīmola tējas maisiņos bija plastmasa, taču nu tā nomainīta pret videi draudzīgiem augu izcelsmes materiāliem, kas bioloģiski sadalās. Līdz šim saražoti jau vairāk nekā miljards šādu maisiņu.

  • Yorkshire Tea

Pagājušā gada laikā uzņēmums pilnībā nomainīja savus plastmasas tējas maisiņus un tagad tos ražo no augu izcelsmes materiāliem.