foto: LETA
Perevoščikovs norāda, ka tagad redzam apliecinājumu pasākumiem, kas veikti iepriekš
Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.
Runā speciālists
2020. gada 25. maijs, 15:27

Perevoščikovs norāda, ka tagad redzam apliecinājumu pasākumiem, kas veikti iepriekš

Jauns.lv / LETA

Pēdējo trīs nedēļu laikā kopumā 19 Latvijas iedzīvotāji ar Covid-19 inficējušies ārzemēs, pirmdienas preses konferencē pavēstīja Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

12 gadījumos inficēšanās notikusi Zviedrijā, piecos Krievijā, bet citās Eiropas Savienības valstīs inficējušies divi iedzīvotāji.

Ja cilvēku īpatsvars, kuri bija inficējušies ārzemēs, sākumā veidoja vairāk nekā 80% no kopējā inficēto skaita, tad patlaban šo gadījumu skaits ir visai neliels, norādīja epidemiologs. Turklāt jau astoto nedēļu Latvijā novērojama saslimstības krišanās, turklāt pagājušajā nedēļā Latvijā reģistrēti kopumā 39 Covid-19 inficētie, kas ir viszemākais inficēto skaits kopš marta, pavēstīja Perevoščikovs.

Lai gan atsevišķās dienās ir ziņots par augstāku inficēto skaitu, SPKC eksperts skaidroja, ka šajos gadījumos jāņem vērā, ka tiek veikti plašāki skrīningi, kas atklāj kādu uzliesmojumu.

Kā atzīmēja epidemiologs, atskaitot uzliesmojumus, atsevišķu saslimšanas gadījumu skaits ir patiesi mazs un nav nozīmīgs.

"Tas, ko mēs tagad redzam, ir apliecinājums tiem pasākumiem, kurus mēs veicām iepriekš," piebilda Perevoščikovs.

Vienlaikus to iedzīvotāju skaits, kuri ievietoti slimnīcās ar Covid-19, krītas, vēstīja epidemiologs. Secinot, Perevoščikovs norādīja, ka ieviestie ierobežojumi palīdzēja pārvarēt Covid-19 ar ļoti zemiem, salīdzinājumā ar citām valstīm, saslimstības un mirušo pacientu rādītājiem.

Runājot par globālo situāciju, epidemiologs informēja, ka situācija pasaulē kopumā pasliktinās, tomēr Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas reģionā - uzlabojas.

Vaicāts par sociālās distancēšanās un higiēnas pasākumu neievērošanu, Perevoščikovs sacīja, ka ir jānošķir gadījumi, kad cilvēkiem ir kāds, kas no malas var ziņot par pasākumu ievērošanu, no gadījumiem, kad nav neviena, kurš varētu ziņot par pasākumu neievērošanu. Šādos gadījumos, Perevoščikovs mudināja, cilvēkus apzināties, ka higiēnas un distancēšanās pasākumu ievērošana ir mūsu pašu atbildība.

"Neviens tos nekontrolēs, bet mēs paši tomēr būsim atbildīgi par savu un savu tuvinieku veselību, ja mēs paši nepasargāsim sevi, infekcija izplatīsies kā ķēde," skaidroja epidemiologs.

Lai gan jaunajiem cilvēkiem šī slimība nenorit tik smagi, ir jāapzinās, ka pastāv gadījumi, kad ģimenes locekļi inficē gados vecākus cilvēkus, kam šī slimība ir bīstamāka.

Neskatoties uz saslimstības mazināšanos un ierobežojumu atcelšanu, SPKC eksperts mudināja iedzīvotājus turpināt ievērot distancēšanās un higiēnas pasākumus.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī, veicot kopumā 721 Covid-19 testu, inficēšanās atklāta diviem cilvēkiem. Tikmēr Latvijā līdz šim kopumā veikti 99 770 izmeklējumi, saslimušas 1049 personas, bet 22 mirušas.

Pēc SPKC uz 22.maiju apkopotajiem datiem, no Covid-19 Latvijā līdz šim izveseļojušies apmēram 68% no fiksētajiem saslimušajiem jeb 712 pacienti.

Nacionālā veselības dienesta dati liecina, ka pēdējās diennakts laikā slimnīcā ievietoti jeb stacionēti divi Covid-19 pacienti, kamēr kopumā stacionāros ārstējas 27 pacienti - 25 pacienti ar vidēji smagu, bet divi pacienti ar smagu slimības gaitu.