foto: Shutterstock.com
Kā cīnīties ar pastiprinātu svīšanu? Atbild speciālists
Runā speciālists
2020. gada 24. maijs, 14:14

Kā cīnīties ar pastiprinātu svīšanu? Atbild speciālists

"Tautas Veselības Avīze"

Lasītāja Ilze jautā: "Esmu 21 gadu veca. Mani nomāc pastiprināta svīšana, jo sviedri tek pat lāsītēm. Neviens dezodorants nepalīdz, turklāt no dažiem pat iekaist paduses. Svīšana nekad nenotiek mājās, bet gan augstskolā un sabiedriskās vietās. Vairogdziedzeris ir pārbaudīts, pie vainas nav arī cukura diabēts. Svars normas robežās. Ikdienā nodarbojos ar sportu. Esmu izmisusi, jo tas traucē ikdienas dzīvē. Pie kāda speciālista vērsties, un kādas ir iespējas šo problēmu novērst?"

Atbild Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja, dermatoveneroloģe Linda Kapteine-Veita:

“Jūsu gadījumā ir runa par iedzimtu hiperhidrozi – pastiprinātu svīšanu atsevišķos rajonos (tie parasti ir paduses, pēdas, plaukstas, reizēm kāda viena no šīm zonām).

Ja nelīdz lokālie antiperspiranti, ir iespējams veikt dažas procedūras. Piemēram, jonoforēzi padusēm, plaukstām vai pēdām. Tās laikā veic nelielas procedūras ar ūdens un strāvas palīdzību, respektīvi, notiek vieglas strāvas vadīšana svīšanas zonā (ļoti virspusēji, izmainot jonu plūsmas polarizāciju), rezultātā svīšana būtiski samazinās. Nepieciešams kurss un tā periodiska atkārtošana.

Otrs, turklāt ļoti iedarbīgs variants ir botulīna toksīna injekcijas – svīšanas zonā tās pārtrauc sviedru dziedzeru stimulāciju, pastiprinātā svīšana samazinās vai pat izzūd. Efekts saglabājas apmēram pusgadu, tad svīšana lēnām atjaunojas.”