foto: Shutterstock
Atklāts, kura dzīvnieka asinīs slēpjas zāles pret koronavīrusu
Lamu asinīs veidojas antivielas pret koronavīrusiem.
Esi vesels
2020. gada 17. maijs, 04:44

Atklāts, kura dzīvnieka asinīs slēpjas zāles pret koronavīrusu

Kas Jauns Avīze

Zinātnieki visā pasaulē meklē līdzekli pret Covid-19 un ticamāko glābiņu pašlaik saskata lamās – šo Dienvidamerikas dzīvnieku asinīs var slēpties zāles pret jauno koronavīrusu.

Publikācijā zinātnes izdevumā "Cell" vēstīts, ka pētniekiem izdevies iegūt antivielas, kas var neitralizēt vīrusu. Bloķējot koronavīrusa izaugumus – S proteīnus – antivielas neļauj šim ienaidniekam iekļūt šūnās. Patlaban rit izmēģinājumi ar kāmjiem, un panākumu gadījumā šo metodi cer izmantot slimnīcās pēc apmēram gada.

Antivielu pētījumus lamu asinīs 2016. gadā sāka privātās ASV Notrdamas universitātes (Indiānas pavalsts) absolvents Daniels Reps. Viņš vēlējās izpētīt to iedarbību uz diviem citiem koronavīrusiem – SARS-CoV un MERS-CoV. Galvenais Teksasas universitātē bāzētās McLellan Lab molekulāro biologu komandas mērķis bija izpētīt baktēriju, sēnīšu un citu parazītu ražotās olbaltumvielas, nenojaušot, cik vērtīgs var būt turpmākais atklājums.

Sešas nedēļas četrus gadus vecajai lamai Vinterai injicēja par nekaitīgām padarītas olbaltumvielas no SARS-CoV un MERS-CoV vainagiem. Pētnieki meklēja antivielas un izvēlējās tās, kas spēja neitralizēt vīrusu. Vintera, starp citu, joprojām ir sveika un vesela.

Kamieļu dzimtas dzīvnieku imūnsistēma, sastopoties ar svešiniekiem, izstrādā divu veidu antivielas. Pirmās ir līdzīgas cilvēku antivielām, otras ir daudz sīkākas. Tās pievienojas vīrusa izaugumiem, liedzot tam pieāķēties šūnai un tādējādi neitralizējot iebrucēju.

Jauno metodi varēs izmantot ārstēšanai, taču vakcīnu tā neaizstās, jo nenodrošina ilglaicīgu aizsardzību. Tomēr komplektā ar vakcināciju tā varētu būt visai efektīva. Pētījumu veic kopīgi Teksasas universitāte, ASV Nacionālais veselības institūts un Ģentes universitāte Beļģijā.